flickr.com

Trump’ın OPEC çağrısı petrol fiyatlarını dizginledi

Ünlü yatırım bankası Goldman Sachs, yakın zamanda yapılan üretim kesintileriyle brent petrol fiyatının varil başına 75 dolar seviyesine ulaşabileceğini açıklarken, ABD Başkanı Donald Trump, dün 65 dolardan işlem gören petrol fiyatlarının yükselmesinin ardından Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’ne (OPEC) “sakin olunması ve ağırdan alınması” çağrısında bulundu.

Dün erken saatlerde 66 dolar üzerinde olan varil fiyatları, Başkan Trump’ın çağrısının ardından saat 16:30’da yüzde 2’lik düşüşle 65.79 dolardan işlem gördü. Brent tipi ham petrolün varil fiyatı 91 sentlik düşüşle 66.21 dolardan alıcı buldu. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 75 sentlik düşüşle 56.52 dolara geriledi.

ABD Başkanı Twitter üzerinden paylaştığı mesajda, “Petrol fiyatları çok yükseldi. OPEC’in bu konuda bir şeyler yapması gerekiyor. Dünya ekonomisi bu fiyat yükselişini kaldıramaz” ifadelerini kullandı.

OPEC ülkeleri Rusya gibi OPEC üyesi olmayan (OPEC+) ülkelerle bu yıl pazarın desteklenmesine ve fiyatların dengelenmesine yardımcı olmak için petrol üretiminde günlük 1.2 milyon varillik bir kesinti yapma konusunda anlaşmaya varmıştı.

75 dolar seviyesine çıkabilir

Öte yandan ünlü yatırım bankası Goldman Sachs, petrol fiyatlarının yakın zamanda üretim kesintilerinin etkisiyle varil başına 75 dolar seviyesine yükselebileceği beklentisini dile getirdi.

ABD merkezli banka dün yayınladığı raporda, Brent tipi ham petrolün varil fiyatının 67.5 dolara çıkarak beklentilerin üzerinde seyrettiğini bu nedenle petrolün varil başına 70-75 dolardan işlem görebileceğini belirtti. OPEC ve OPEC+ ülkeleri tarafından yapılan kesintilerin yanı sıra ABD’nin İran ve Venezuela’nın petrol ihracatına yönelik yaptırımları ham petrol fiyatlarının geçtiğimiz hafta 2019’un en yüksek seviyesine çıkmasına neden oldu.

Buna rağmen petrol fiyatlarındaki artışlarla ilgili tahminlerin 2019’un ikinci yarısının başında hesaplanması gerektiğini belirten banka, ABD’nin kaya petrolü ihracatındaki etkisi ve OPEC’in kısıtlamalarını hafifletmesinin petrol üretimine bir rahatlama getirmesini beklediklerini kaydetti.

Çin’in en büyük petrol tedarikçisi Rusya

Öte yandan Çin Gümrük İdaresi’nin verilerine göre Rusya, yıllık bazda yüzde 25’lik artışla Ocak ayında Çin’in en büyük petrol tedarikçisi olurken veriler, Rusya’dan yapılan ithalatın rakibi Suudi Arabistan’dan daha iyi bir performans göstermeye devam ettiğine işaret etti.

Reuters’ın Çin Gümrük İdaresi’nden alınan verilere dayandırdığı haberde, Çin’in üç yıldır en büyük tedarikçisi olmaya devam eden Rusya’dan yapılan ithalatın, Ocak ayında günlük 6.97 milyon tona (1.64 milyon varil) ulaştığı aktarıldı. Bu oranın, Ocak 2018’de günlük 1.31 milyon, Aralık 2018’de ise günlük 1.66 milyon varil olduğu belirtildi.

Öte yandan Çin, Suudi Arabistan’dan Ocak ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 34.2’lik artışla 5.76 milyon ton (1.36 milyon varil) petrol ithal etti.

Aramco, Çin pazarına girdi

Diğer yandan Suudi Arabistan’ın petrol devi Aramco, dünyanın en büyük petrol ithalatçısı Çin’de kaybettiği pazar payını geri almak için geçtiğimiz hafta Pekin’de iki yeni rafineriye yatırım yapmak üzere anlaşmalar imzaladı.

Bununla birlikte Venezuela’dan yapılan petrol sevkiyatları günlük 1.74 milyon ton (409 bin 260 varil) olarak gerçekleşti. Bu oran, Aralık ayında 1.153 milyon tondu.

ABD, Ocak ayında Venezuela’nın petrol gelirlerini kesmek ve Devlet Başkanı Nicolas Maduro’yu istifaya zorlamak için yeni yaptırımlar uygulamaya başladı.

Çinli iş adamları, Venezuela’nın en büyük ekonomik ortağı olan Çin’in, Ocak ve Şubat aylarında mümkün olan en yüksek miktarda Venezuela petrolü tedarik ettiğini belirtti.

Günlük 377 bin varil geriledi

ABD yaptırımlarından muaf olma limiti Mayıs ayına kadar 360 bin varil olarak belirlenen İran’dan yapılan ithalat hacmi ise Aralık ayındaki günlük 504 bin varile kıyasla, günlük 377 bin varile geriledi.

ABD’nin Çin’e yaptığı petrol sevkiyatlarına gelince, sevkiyatlar iki ülke arasındaki ticaret savaşı gerginliği nedeniyle iki aydır tamamen durmuş durumda. Çin’in 2018’de ABD’den ithal ettiği petrol, 2017’de günlük 245.616 varil olan ithalat hacmine kıyasla yüzde 24.8 oranında artmıştı.

Şarkul Avsat