BAE ve Suudi Arabistan’dan Yemen’e 500 milyon dolarlık yardım sözü

Salı günü Cenevre’de düzenlenen BM İnsani Yardım Konferansında, Yemen’de kötüleşen insani durumla mücadele için ülkeye Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan’dan 500 milyon dolar yardım yapılacağını açıklandı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Salı günü konferansta, Yemen için yapılan bağışların 2.6 milyar dolara çıktığını ve geçen yıl aynı amaçla düzenlenen benzer konferansa oranla yüzde 30 artış gösterdiğini söyledi.

YEMEN’E YARDIM İÇİN YAPILAN 3. KONFERANS

Bu yıl düzenlenen konferans, insanı krizle karşı karşıya olan Yemen’in 4 milyar dolar yardım sağlanması için yapılan üçüncü konferanstı.

Guterres, “Yardımlar dağıtılırken bağımsız ve tarafsız olunacak bu da dağıtımların hem hükümetin hem de Husilerin kontrol ettiği alanlarda yapılacağı anlamına geliyor” diye konuştu.

Konferans, Yemen nüfusunun yüzde 80’inin acil bir şekilde insani yardıma ve korunmaya ihtiyacı olduğunun altını çizdi.

Guterres, BAE ve Suudi Arabistan ‘ülkede ihtiyaç olunan yardıma cevap olarak yüzde 30’luk bir artıştan sorumlu’ olduğunu da sözlerine ekledi.

500 MİLYON DOLARLIK YARDIM SÖZÜ

BAE’nin Uluslararası İşbirliğinden Sorumlu Devlet Bakanı Reem bint İbrahim Al Haşimi konferansın açılışında “ Yemen’deki insani yardımı desteklemek için 500 milyon dolarlık ek bir yardım da yapılacak” diye konuştu.

Reem Al Haşimi, BAE’nin daha önce Yemen’e 930 milyon dolarlık yardım vaadinde bulunduğunu ve bunun yanında UNICEF’e 70 milyon dolar katkı sağladığını da sözlerine ekledi. Salı günü yapılan 500 milyon dolarlık yardım daha önce vaat edilen yardıma ek olarak yapılacak.

Konferansta, Kuveyt 250 milyon dolarlık bir yardımda bulunacağını belirtirken Avrupa Birliği 162 milyon dolar yardım edeceğini belirtti.

Fakat yardım kuruluşları sadece finans yardımlarının işe yaramayacağını aynı zamanda sivil alanlarındaki hava saldırıları için harekete geçilmesini gerektiğini söylüyor.

Konferansın ev sahibi olan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, 24 milyondan fazla insanın veya Yemen’in toplam nüfusunun beşte dördünün yardım ve koruma gerektirdiği söylerken durumu ‘ağır bir insani felaket’ diye tanımladı.

20 MİLYON İNSAN AÇLIĞIN SINIRINDA

Guterres, “20 milyon kişi kendilerini veya ailelerini yeterli bir şekilde beslemeyecek durumda. Neredeyse 10 milyon kişi kıtlıktan bir adım uzaklıkta” dedi.

Dünya Gıda Programı (WFP) Yemen Ülke Direktörü Stephen Anderson, The National’a, Yemen nüfusunun yüzde 70’inin aç olarak kabul edildiğini ve bunların yaklaşık yarısının hayatta kalmak için aylık gıda yardımı gerektirdiğini söyledi

WFP, geçen yıl yardımların ayda yaklaşık 7-8 milyon kişiye dağıtıldığını ve şimdi bu sayının nüfusun yaklaşık yüzde 40’ını oluşturan 12 milyona çıktığı bir süreçteyiz diye açıkladı.

Salı günü WFP’den bir ekip, örgütün bir ay boyunca 3,7 milyon Yemen’i beslemeye yetecek kadar buğdayın bulunduğu bir cephede bulunan bir tahıl tesisini ziyaret etti. Anderson, “Bugüne kadar yapılanlardan çok memnunum” dedi. WFP, daha önce bozulan yemekler konusunda uyarıda bulunmuştu.

Uluslararası Kızılhaç komitesi, ICRC, The National’a ülkedeki sağlık hizmetlerinin yaklaşık yüzde 70’inin çökme aşamasında olduğunu söyledi. ICRC’nin Yemen’deki delegasyon başkanı, “Şu anda önemli bir ilaç kıtlığı sıkıntısı var ve ICRC bunun boşluğunu kapatıyor,” dedi.

Rauchenstein, Yemen’in sağlık durumunun ön saflarda savaşan birçok sivile cevap veremeyeceğini belirtti. Rauchenstein, Yemen’de her on dakikada bir çocuk önlenebilir hastalıklardan ölüyor, çünkü çocuğun hayat kurtarıcı aşılara veya yetersiz beslenmeden muzdarip bir çocuğa erişimi yok.

Rauchenstein, Okullar tahrip edildi ve şu an ya kullanılmıyor ya da askeri amaçla kullanılıyor diye sözlerine devam etti.

The National