​“İstenmeyen misafir” Esed, İran gazetesinin yasaklanmasına neden oldu

Geçtiğimiz Salı günü Tahran’a bir ziyaret gerçekleştiren Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed, İran Dini Lideri Ali Hamaney ile tokalaşma fotoğrafıyla manşetini hazırlayan İran’ın günlük gazetesi ‘Kanun’ tarafından “İstenmeyen Misafir” ilan edildi.

Suriye lideri Esed, geçtiğimiz Salı günü Tahran’a yaptığı ziyarette “İstenmeyen misafir” ilan edildi. Bu görüş, söz konusu ziyareti Esed’in İran Dini Lideri Ali Hamaney ile tokalaştığı bir fotoğrafla “İstenmeyen Misafir” başlığı altında manşetten veren İranlı günlük gazete Kanun’a aittir.

SALI GÜNKÜ NÜSHASI SAATLER İÇİNDE DAĞITILDI

İran makamları, Kanun gazetesine geçici yayım yasağı getirirken, Kültür ve Medya Genel Başsavcılığı, yasağın “suçun tekrarlanmasını önlemeyi” hedeflediğini söyledi.

İran’daki Ulusal Gazete Dağıtım Sendikası, “Kanun” gazetesinin Salı günkü nüshasının saatler içinde tamamıyla dağıtıldığını ve güvenlik güçlerinin birkaç yüz nüsha dışında gazetenin dağıtımını önleyemediğini belirtti.

ESED’İN ZİYARETİ SKANDAL YARATTI

Kaynaklar, Dışişleri Bakanlığı’nın Esed’in, Devrim Muhafızları Komutanı General Kasım Süleymani tarafından onaylanan ziyaretinden haberdar olmadığını ve Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin ofisinin ziyareti Esed’in uçağının Tahran yakınlarındaki bir askeri havaalanına inişinden sadece 40 dakika önce öğrendiğini belirtti.

Süleymani’nin ofisinin, Cumhurbaşkanı Ruhani’nin yardımcılarının ziyaretten haberi olmayan Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif’i bilgilendireceklerini düşündüğü iddia edildi.

FOTOĞRAF KARESİNDE ZARİF YER ALMADI

Bu yanlış varsayımların bir sonucu olarak, Dışişleri Bakanı Zarif, General Süleymani’nin de hazır bulunduğu toplantıdan sonra Esed’in İran dini lideriyle bir araya geldiği fotoğrafın çekimine davet edilmedi.

Süleymani, dün istifa eden ve “dış politikadan sorumlu adam” olduğunu vurgulayan açıklamanın yapılması sonrasında istifasını geri çeken Zarif’i sakinleştirmeye çalıştı. Bu olay, General Süleymani’nin İran’ın Suriye, Lübnan, Irak, İsrail, Filistin, Bahreyn ve Yemen gibi birçok ülkeye yönelik dış politikasını belirleyen kişi olduğunu ve Cumhurbaşkanı’nın ve Dışişleri Bakanlığı’nın rolünün ise en son gelişmeleri “sadece bilmek” le sınırlı olduğu yorumlarının yapılmasına neden oldu.

Şarkul Avsat