Türkiye, Suriye konusunda ABD ve Rusya ile olan temaslarını sürdürüyor

Türkiye, ABD ve Rusya ile Suriye, Washington’ın bölgeden geri çekilmesi ve Fırat’ın doğusunda güvenli bölge oluşturulması dosyaları hakkındaki temaslarını sürdürüyor.

Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Suriye’deki son gelişmeleri görüşmek üzere ABD Savunma Bakanı Vekili Patrick Shanahan ile telefonda görüştü. Görüşmede, Suriye’deki son gelişmeler, Washington’ın birliklerini geri çekmesi, güvenli bölge ve Menbiç’e ilişkin yol haritasının imzalanması meseleleri ele alındı.

Geçtiğimiz hafta Washington’da bir araya gelen iki bakan arasında gerçekleşen görüşmelerde, ABD’nin Suriye’den çekilme planı, güvenli bölge ve Menbiç konusu ele alınmıştı. Toplantının arifesinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye dosyasını görüşmek üzere ABD’li mevkidaşı Donald Trump ile bir telefon görüşmesi yapmıştı.

Trump, geçtiğimiz hafta ABD birliklerinin Suriye’den çekileceğini açıklamış, ancak 200 askerin güvenli bölgede olmak üzere 400 unsurunun bölgede kalabileceğini söylemişti.

ÇAVUŞOĞLU-LAVROV GÖRÜŞMESİ

Öte yandan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye meselesini görüşmek üzere Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile temasa geçti. Lavrov, Salı günü yaptığı açıklamada, Türkiye-Suriye sınırında bir tampon bölge kurulması ve Şam ile koordineli olarak Rus askeri polisi unsurlarının konuşlandırılma olasılığı hakkında konuştu. Ayrıca Lavrov, bölgedeki Kürtlerin haklarına riayet edilmesi gerektiğini söyledi.

SOHR’DAN AÇIKLAMA

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), SDG’nin DEAŞ terör örgütü unsurlarının kaçakçılık faaliyetlerinin önünü kesmek için Menbiç’ten Suriye-Irak sınırına kadar olan kontrol noktalarındaki önlemleri sıkılaştırdığını açıkladı.

SOHR, SDG’nin askeri polis unsularını Fırat’ın doğusu ve batı yakasındaki Menbiç bölgesindeki kontrol noktalarına konuşlandırdığını belirterek, bu unsurların özellikle Deyr-i Zor ve Bagoz ile Menbiç ve Fırat Kalkanı güçlerinin kontrolü altında bulunan bölgeleri birbirine bağlayan yollar üzerinde yayıldıklarını kaydetti.

SOHR’un bir dizi güvenilir kaynaktan edindiği bilgilere göre Bagoz ile Fırat Kalkanı güçlerinin kontrolü altında bulunan Halep’in kuzeydoğu kırsalında arasındaki çiftliklerden ayrılan DEAŞ’lı ailelerin sayısının 142’yi aştığı kaydedildi.

Türk basınında çıkan haberlere göre Heyet-u Tahriru’ş Şam’ın (HTŞ) yaklaşık 15 bin unsuru, Suriye’deki muhaliflerden oluşan Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) katılmayı istiyor.

Açıklamalara göre Ankara, Moskova’yı İdlib’de gerçekleştirmeyi planladığı operasyondan vazgeçirmeye çalışırken, HTŞ içerisindeki ılımlı unsurlar ile radikal unsurları ayırmayı hedefliyor.

Şarkul Avsat