MÜSİAD Libya’ya temsilcilik açtı

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), Libya’da temsilcilik ofisi açarak 93 ülkede 223 temsil noktasına ulaştı.

MÜSİAD, “Ticaret Diplomasisi” vizyonuyla küresel ölçekli teşkilat ağını genişletmeye devam ediyor. Önümüzdeki 3 ay içerisinde 100 ülkede teşkilatlanma hedefiyle faaliyetlerini sürdüren MÜSİAD, Libya’da temsilcilik ofisi açtı. MÜSİAD böylece, 93 ülkede 223 temsil noktasına ulaşmış oldu. MÜSİAD Libya Temsilcisi olarak Murtaza Karanfil göreve getirildi.

TÜRKİYE-LİBYA TİCARET HACMİ GELECEK VAAD EDİYOR

6.5 milyonu aşkın nüfusu ve 30 milyon doları aşkın GSYİH ile Libya’nın önemli bir pazar olduğunu dile getiren MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, Libya ekonomisinin 2018 yılında % 64.01oranında büyüdüğünün altını çizdi.

Kaan, Türkiye’nin Libya’ya geçen yıl 1.5 milyar dolarlık ihracat, Libya’dan da 367 milyon dolarlık ithalat yaptığını söyledi. 2019 yılı Ocak-Mart ayları arasında iki ülke ticaret hacminin 178 milyon dolara ulaştığını kaydeden Kaan, 2017 yılında iki ülke arasındaki ticaret hacminin 1.12 milyar dolar olmasına karşın 2018 yılında bu rakamın 1.8 milyar dolara ulaştığını sözlerine ekledi.

Türkiye ile Libya arasındaki ticaret hacminin henüz istenilen seviyede olmadığını vurgulayan Kaan, karşılıklı ticaret hacminin çok büyük bir potansiyel vaad ettiğini, iki ülke arasındaki ticaret hacminin her geçen yıl artacağını ve MÜSİAD Libya temsilciliğinin bu kapsamda iki ülke ticaret ilişkilerine katkı sağlayacağını belirtti.

MÜSİAD TEŞKİLATLARI ULUSLARARASI TİCARETTE KÖPRÜ VAZİFESİ GÖRÜYOR

MÜSİAD’ın “Ticaret Diplomasisi” vizyonuyla küresel ölçekli teşkilat ağını genişletmeye 2019 yılında da devam edeceğini belirten MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Adnan Bostan, hedeflerinin 2019’un ilk çeyreğinde 100 ülkede temsil noktasına ulaşmak olduğunu vurguladı.

Libya Temsilcilik ofisinin açılması ile MÜSİAD’ın birlikte dünyada 223 noktada temsil edildiğini ifade eden Bostan, teşkilatlanma faaliyetlerinin yanı sıra bu teşkilatlar aracılığıyla Türkiye’nin dış ticaretinin gelişmesi noktasında çalışmaların hızla devam ettiğini sözlerine ekledi.

2019 yılında 10’dan fazla ülkeye iş gezileri düzenleyeceklerini ifade eden Bostan, bu ülkelerin arasında 2019 yılı için ihracatta öncelikli ülkeler olan Çin, Rusya, Meksika ve Hindistan’ın da olduğunun altını çizdi. Bu iş gezilerinin Türk iş insanlarının yurt dışındaki ticaretlerini geliştirmesi adına önemli fırsatlar olduğunu söyleyen Bostan önümüzdeki yıllarda teşkilatlanma çalışmalarına paralel olarak MÜSİAD’ın uluslararası ticarette söz sahibi STK’lar arasındaki yerini üst sıralara taşıyacağının sinyallerini verdi.

TİCARET DİPLOMASİSİ EKSENİNDE İLERLİYORUZ

MÜSİAD’ın yurt dışında gerçekleştirdiğini teşkilatlanma çalışmaları hakkında bilgi veren Yurtdışı Teşkilatlanma Başkanı İbrahim Uyar ise, Libya Temsilcik ofisi ile birlikte MÜSİAD’ın MENA Bölgesinde 12 ülkede faaliyet göstereceğinin altını çizdi. MÜSİAD olarak ülkeler ile ilişkilerde Ticaret Diplomasisi kanalını kullanarak ilerlediklerini belirten Uyar, küresel ticarette, gittikçe sertleşen rekabet şartlarına uyum sağlayabilmek için riskleri doğru okuyarak gerekli hamleleri zamanında hayata geçirmenin elzem hale geldiğini, bu kapsamda Ticaret Diplomasisi projesiyle, ticaret trafiğini sağlıklı bir şekilde sürdürebilmek ve ülkemizin ticaret potansiyelini maksimum düzeyde ortaya koymak için çalıştıklarını ifade etti.

Libya temsilcilik ofisi açılışı ile 93 ülkede 223 noktada oluşan teşkilat ağı sayesinde yürütülen ticaret diplomasisinin hayati bir öneme sahip olduğunu ifade eden Uyar, birer ticari ataşe gibi çalışan yurt dışı şube başkanları ve temsilcileri aracılığıyla, ilgili ülkelerde iş insanlarını bir araya getirdiğini ve ülkelerimiz arasında işlevsel bir köprü kurduğunu söyledi. Uyar, Teşkilatlanma çalışması yürüttülen ülkelerin önemli STK’ları, kurum ve kuruluşlarıyla iş birliği anlaşmasına giderek ve MoU anlaşmaları imzalayarak Türkiye adına önemli ticaret köprüleri kurulduğunu sözlerine ekledi.

İKİ ÜLKE TİCARİ İLİŞKİLERİ DAHA İYİ BİR SEVİYEYE ÇIKACAK

MÜSİAD Libya Temsilcisi olarak göreve başlayan Murtaza Karanfil, iki ülke ilişkilerin iyi seviyede ilerlediği bir dönemde geçtiklerini bunun ticaret çok olumlu yansıdığını belirtti. Libya temsilciliğinin hayata geçmesinin iki ülke ticaret hacmini çok olumlu katkılar sağlayacağını inandığını ifade eden Karanfil, özverili çalışmalar ile ticaretin geliştirilmesini sağlayacaklarını söyledi.