Ortak Ada Kalkanı 10 tatbikatında üçüncü aşamaya girildi

Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi (KİK) ve Suudi Arabistan güçleri ile yapılan Ortak Ada Kalkanı 10 tatbikatı, kara, deniz ve hava kuvvetlerinin katılımıyla Eş-Şarkiyye bölgesinde üçüncü aşamaya geçti.

Ortak Ada Kalkanı 10 tatbikatı resmi sözcüsü Tuğgeneral Abdullah es-Subeyi, gerçek mühimmat ile gerçekleştirilen tatbikatın sadece Suudi Arabistan ve Körfez silahlı kuvvetleri ile sınırlı olmadığını bölgedeki devlet kurumları ile işbirliği içerisinde yürütüldüğünü belirtti.

Es-Subeyi tatbikatın başlangıç aşamasında yaptığı açıklamada, “Tatbikatlar 4 temel aşamadan oluşuyor. İlk aşama, KİK ülkelerinin kara, hava ve deniz kuvvetlerinin katıldığı akademik aşama olurken, ikinci aşama, askeri operasyonları yönetme konusunda liderler yetiştirmek için simülasyon kullanarak yapılan aşama olacak. Üçüncü aşamada gerçek mühimmatla eğitim yapılırken, dördüncü ve son aşamada kapanış töreni ve katılan kuvvetlerin ayrılışı yer alacak” diye konuşmuştu.

Tatbikat, katılan birlikler, kullanılan silahların kalitesi ve uygulanan askeri planlar açısından bölgedeki en büyük askeri tatbikatlardan biri olarak kabul ediliyor.

SUUDİ ARABİSTAN KIZIL BAYRAK-2019 TATBİKATINA KATILACAK

Diğer taraftan, Suudi Arabistan Hava Kuvvetleri, dost ve kardeş bazı ülkelerin Hava Kuvvetleri ile ABD’nin Nevada kentindeki Nellis Hava Kuvvetleri Üssü’nde yürütülecek ve 11-22 Mart tarihleri arasında düzenlenecek olan ‘Kızıl Bayrak 2019’ (Red Flag) isimli ortak tatbikata katılacak.

Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA’nın aktardığına göre, söz konusu ülkelerin Hava Kuvvetleri tatbikata en gelişmiş F-15SA savaş uçakları ile katılacak.

1975 yılında başlayan ve dünyanın en güçlü hava tatbikatlarından biri olan  ‘Kızıl Bayrak’ tatbikatı, gerçek bir savaş ortamında gerçek mühimmat kullanarak yerdeki hedeflerle başa çıkmayı ve tatbikata katılan kuvvetleri olası bir savaşa hazırlamayı amaçlıyor.

Kırmızı Bayrak 2019’un ikinci tatbikatına Suudi Arabistan’ın yanı sıra ABD, Birleşik Arap Emirlikleri (ABD) , Belçika, Hollanda ve Singapur katılıyor.

Şarkul Avsat