Libya’da uzlaşı adımından Batı memnun Milisler rahatsız

Birleşmiş Milletler (BM) Libya Misyonu’nun (UNSMIL) Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Lideri Fayiz es-Serrac ile Libya Ulusal Ordu (LUO) Komutanı Halife Hafter arasındaki anlaşma hususunda kısmi ilerleme kaydedildiğini açıklamasının ardından Libya’nın başkenti Trablus’ta bulunan silahlı milislerin bekleyişi sürüyor. Diğer taraftan Fransa, ABD, İtalya ve İngiltere Libya’daki iç savaşın sona erdirilmesi konusunda UNSMIL’e destek verdiklerini yineledi.

4 ülkeden yapılan ortak açıklamada BM’nin Hafter ile Serrac’ın BAE’de bir araya getiren girişimini memnuniyetle karşıladıkları belirtilirken BAE’nin söz konusu görüşmenin kolaylaştırılması için harcadığı çabalara övgüde bulunuldu.

Açıklamada UNSMIL’in Libya’daki geçiş sürecini bitiren siyasi anlaşmaya varılma ihtimali olduğunu ilan etmesinin memnuniyetle karşılandığı belirtildi. Libya’daki geçiş süreci, genel seçimler ve ülkenin istikrarının korunması ile sona erdirilecek.

LİBYA HALKI, SİYASİ UZLAŞI İSTİYOR

Söz konusu açıklamanın devamında tüm Libyalılara Gassan Selame ile koordineli bir şekilde çalışmaları ve istikrarlı bir hükümet kurulması fırsatını değerlendirmeleri çağrısında bulunulurken Serrac hükümetinin milli bir anlaşma yapıldığı açıklamasının olumlu karşılandığı belirtildi. Serrac hükümeti tarafından yapılan açıklamada Libya’daki çatışma taraflarının Şerare petrol sahasında petrol çıkarılmaya başlanması konusunda anlaşmaya vardığı belirtilirken milli petrol şirketinin çalışmaya başlayabilmesi için tüm tarafların hızlı bir şekilde anlaşmayı uygulaması gerektiği ifade edildi.

Öte yandan iki gün önce Almanya’nın Libya Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada tüm taraflar, ülke genelinde siyasi bir uzlaşıya varılmasına daha fazla önem vermeye çağrılırken Libya halkının ülkedeki çatışma taraflarının barış konusunda somut adımlar kaydetmesini uzun süredir beklediği ifade edildi.

Libya’ya istikrara uzanan yolda destek verdiğini belirten Alman hükümeti ana hedefin Libya’daki kurumların özellikle de petrol kurumunun güçlendirilmesi ve herkes tarafından bağımsızlığının tanınması olduğunu ifade ederken Libya’nın kaynaklarından tüm vatandaşların yaralanması gerektiğini söyledi.

Öte yandan Serrac hükümetine bağlı Libya Ulusal Petrol Şirketi (NOC) kurumu Genel Müdürü Mustafa Sunullah iki önce yaptığı açıklamada Şerare petrol sahasındaki güvenlik boşluğunun hala devam ettiği ve bunun sahadaki olağanüstü halin kaldırılmasını engellediğini belirtti. Sunullah, sahadaki petrol çıkartma faaliyetlerinin başlaması için teknik hazırlıkların tamamlandığını belirterek çalışanların güvenliğinin garanti altına alınmasıyla birlikte çalışmalara başlanacağını söyledi.

Diğer taraftan BM Libya Misyonu (UNSMIL) Başkanı Gassan Selame twitter üzerinde Libyalılara seslendi. Selame yaptığı paylaşımda “Libyalı kardeşlerim. Hakikat vakti gelmiştir. Seçim sizin. Ya aklınızla hareket edersiniz ya da içgüdünüzle. Ya geçmişinizden nefret eden esirler olarak kalırsınız ya da çocuklarınız için parlak bir gelecek inşa edersiniz. Ya küçüklerinizi oyalarsınız ya da vatanınızı düştüğü çukurdan kurtarırsınız. Ya hizipçilik sizi böler ya da hepinizi içine alan tek bir vatanınız sizi bağrına basar” ifadelerini kullandı.

TRABLUS’TAKİ MİLİSLER UZLAŞIDAN RAHATSIZ

Öte yandan Libya kaynakları Trablus’u 4 seneden beri silah gücü ile kontrol altında tutan silahlı milislerin gergin ve endişeli olduğunu aktardı.

Milislerin gerginliğin Serrac hükümeti ile aradaki ittifaklarının bozulma ihtimalinden kaynaklandığını söyleyen kaynaklar aynı milislerin Serrac’ın kendilerini Hafter ile kaçınılmaz bir çatışmaya sürüklediğini iddia ettiklerini aktardı. Kaynaklar, Serrac yanlısı milislerin ülkenin geleceğinde Hafter’in rol almasını hiçbir şekilde kabul etmediklerini belirtti.

İsminin verilmesini istemeyen Hafter yanlısı bir askeri yetkili Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada “Trablus’taki milislerin gelecekleri konusunda endişeli oldukları doğru. Hafter ile Serrac arasındaki ani anlaşma onları bu duruma soktu” dedi.

Trablus Koruma Güçleri ile 7.Tugay milisleri Abu Dabi’deki anlaşma hususunda açık bir siyasi tavır ortaya koymazken Libya’daki çevreler geçen sene yaşandığı gibi milislerin karşılıklı olarak harekete geçirilebileceğini düşünüyor. Geçen sene yaşanan şiddetli çatışmalarda yüzlerce kişi ölmüş ve yaralanmıştı.

Şarkul Avsat