​Mısırlı fotoğrafçı Şevkan, 5 yılın ardından serbest bırakıldı

Mısır yönetimi eski Devlet Başkanı Muhammed Mursi’nin görevden alınmasının ardından çıkan olaylarda, 14 Ağustos 2013 tarihinde Rabia Meydanı’nın göstericilerden boşaltıldığı gün gözaltına alınan ve “Şevkan” adıyla tanınan Mısırlı fotoğrafçı Mahmud Ebu Zeyd’in de aralarında bulunduğu 215 kişinin serbest bırakılmasına karar verdi.

Şekvan’ın gözaltına alınması özellikle insan hakları örgütleri ve basının ilgi odağı olmuştu. UNESCO, Nisan 2018’de yargılanan Şekvan’a Basın Özgürlüğü ödülü verdi. Mısır Dışişleri Bakanlığı o zamanlar bu icraatleri reddederek, Paris’teki örgütün genel merkezine Şekvan’a yönetilen suçların bir dosyasını gönderdi.

Şekvan’ın yargılandığı sırada ödüllendirilmesi Mısır Dışişleri Bakanlığı ile UNESCO arasında tartışmalara neden oldu. UNESCO’nun ödül açıklamasının ardından Dışişleri Bakanlığı’nın yaptığı açıklamada Şekvan’ın siyasi sebeplerden değil adi suçlar yüzünden yargılandığı belirtildi. Temsilciler Meclisi Başkanı Ali Abdel Al, dün yaptığı açıklamada, UNESCO’nun siyasi meselelere karışmaması gerektiğini ve Mısır Temsilciler Meclisi’nin bu yaklaşımı kabul etmeyeceğini vurguladı.

UNESCO jüri başkanı Mary Risa, o zamanlar yaptığı açıklamada, Şevkan’ın cesaretine, mücadelesine ve ifade özgürlüğüne olan bağlılığına saygı duyulduğunu ifade ederek, Şekvan’a ödül verildiğini açıkladı.

Geçtiğimiz Eylül ayında Kahire Ceza Mahkemesi, davanın görülmesinden 5 yıl sonra 739 sanığın yargılandığı Rabia Olayları davasında, verdikleri hasarı karşılamamaları sebeiyle ‘fiziksel zorlama’ kanunu uyarınca 5 yıl hapis cezasına çarptırılan 215 kişinin serbest bırakılmasını onaylamadı.

Şekvan’ın da aralarında bulunduğu 5 yıl hapis cezasına çarptırılan tutuklular, olaylar sırasında meydana gelen zararın karşılanması, işlerinden mahrum bırakılmaları, mal varlıklarının yönetilmesi ve cezalarının ardından 5 yıl polis denetiminde kalmalarının karşılığında serbest bırakıldı.

Gize Valiliği’ndeki el-Ahram Polis Karakolu, dün sabah saatlerinde Şekvan’ı serbest bıraktı.

Kahire Ceza Mahkemesi, Rabia Katliamı davası kapsamında 75 Müslüman Kardeşler lideri ve unsurunun idam edilmesine karar verdi. İdam kararı verilenler arasında Essam el-Erian, İhvan müftüsü olarak bilinen Abdurrahman el-Berr, Muhammed Beltagy ve Safvet Hegazi de bulunuyor. Haklarında idam kararı verilen 75 sanıktan 44’ü tutuklu, 31’i ise kaçak durumda. Kaçaklar arasındaki en belirgin isimler ise Tarık ez-Zumer ve Vecdi Ganim.

Mahkeme ayrıca İhvan lideri Muhammed Bedii, eski Tedarik Bakanı Basim Avde ve avukat Asım Sultan’ın da aralarında bulunduğu 46 sanığa müebbet hapis cezası (Mısır’da 25 yıl) verdi.

Mısır ve uluslararası kamuoyunun yıldır ilgilendiği mahkeme belgelerine göre, kaçan 419 sanık hakkında gıyabi ceza verilirken, 5 sanık ise ölüm cezası ile yargılandı.

Şarkul Avsat