BAE nesli tükenmekte olan hayvanları koruyor

Birleşik Arap Emielikleri (BAE), nesli tükenmekte olan hayvan türleri için harekete geçti. Emirlik Tabiat Koruma Alanı hareketiyle nesli tükenmekte olan hayvanları koruyan bu proje, dünya medyasında da oldukça geniş bir yankı buldu.

Proje kapsamında yüzde 80’e varan çöl oranına rağmen nesli tükenmekte olan hayvanların doğal yaşam alanlarının arttırılması hedefleniyor.

AVLANMAK VE ÇEVRE TEMİZLİĞİNİN ÖNEMİ

Euro News haber kanalının incelemeye aldığı bu projede kanal, ülkenin yerli hayvanları ve bitkileri koruma konusundaki en önemli çabalarını öğrenmek için Fucairah’daki Vadi Al-Vraya, Al Gaf Orman Koruma Alanı, Abu Dabi’deki Sir Bani Yas Adası ve Dubai’deki Ras Al Khor Doğal Yaşam Korunağı gibi bazı doğa rezervlerini gezdi.

BAE’deki tek doğal şelale olma özelliğine sahip olan bereketli Vadiyah vadisinde rezerv 129 kilometrekarelik bir alanı kaplıyor.

Kanal, parkın yönetmeni Ali Al-Hammoudi ile bir araya gelerek devletin çevre temizliğine verdiği önemi, avlanmayı ve çim ve çevre bakımının ayrıntıları hakkında bilgi aldı.

BAE Wildlife Society’nin Bilimsel Danışmanı Jackie Gouda ile bir araya gelen ekip hayvanlar için oluşturulan yerim, aşırı sert geçen mevsimlerde dahi canlılara sığınacak bir yer olduğunun önemini vurguladı. Jackie Gouda, “Vadi, BAE’de yıl boyunca sulak olan bir yerdir. Doğal şelale küçük olmasına rağmen vadinin tamamını hayvanlar için yaşam kaynağı haline getiriyor” dedi.

Ekibin gezi sonunda çıkardığı rapora göre, Al-Hac dağında “Al-Ra’aa” adı verilen vadi, 2017 yılında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün UNESCO’nun Dünya Koruma Birliği’nde listelenmiş ve Arap ülkelerinde araştırma ve koruma önlemlerine adanan biyosfer rezervleri arasında 33. sırada yer almıştır.

SUYUN KORUNMASI

Raporda, vadinin su kaynağının, bina ve barajların inşaatı sırasında manzarayı kalıcı olarak yeniden şekillendiren insanlar tarafından tehdit edildiği belirtildi. İnşaatlar sebebiyle yeraltı suyu seviyesinin düştüğünü bu durumun vadilerde başarılı üreme şansını azaltarak toplam besin zincirini etkileyebileceği belirtildi.

Vadiyi yeniden canlandırmak için devlet 2006’da, tükenmekten koruyan su rezervuarını koruma amaçlı büyük bir proje başlattı.

Raporda ayrıca, Abu Dabi’nin, alabalık, ringa balığı ve Batı mercan resifleri gibi birçok hayvan türünün yanı sıra Sir Adasını da içeren 19 kilometrekarelik Al-Ghaf Ulusal Ormanı’na atıfta bulunarak doğal çevreyi koruma çabalarından bahsedildi.

Al Bayan