Cezayir’de Buteflika karşıtı gösterilere, öğrenci ve profesörler de katıldı

Cezayir’de Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika’nın 5. dönem adaylığını protesto gösterilerine dün, öğrenci ve profesörlerde katılım sağlarken, Genelkurmay Başkanı Muhammed Kayıd Salih ise, Cezayir’in 90’lardaki ‘kara on yıl’ olarak adlandırılan iç savaş dönemindeki acı dolu yıllara geri dönmeyeceğini söyledi.

Başkentteki binlerce öğrenci Cumhurbaşkanı karşıtı yürüyüş düzenleyerek Buteflika’yı istifaya çağırdı. Yürüyüş esnasında Cumhurbaşkanı Buteflika aleyhinde slogan atan göstericilerin elindeki büyük pankartta, “Defol… Defol… Sana Güvenmiyoruz” şeklinde yazılar bulunuyordu. Sabahın erken saatlerinde başkentin bazı noktalarına konuşlanan güvenlik güçlerine rağmen profesörler de yürüyüşe dâhil olurken, polisin gösterileri engellemek için müdahale etmediği ifade edildi.

İçişleri Bakanı Nureddin Bedevi birkaç gün önce başkent polis müdürüne verdiği talimatta, göstericilere karşı müdahale edilmemesi gerektiğini söyledi. 22 Şubat’tan bu yana devam eden protesto gösterilerinde yetkililer, bilinenin aksine biraz daha hoşgörülü davranıyor.

GENELKURMAY BAŞKANI’NDAN ÖNEMLİ AÇIKLAMA

Genelkurmay Başkanı Muhammed Kayıd Salih yaşanan yeni gösteri dalgasının ardından dün yaptığı açıklamada, ordunun güvenliği sağlayacağını ve ülkenin kan dökülen günlere geri dönülmesine izin vermeyeceğini söyledi. Genelkurmay Başkanı, Cezayir’in bazı grupların istediği gibi 90’lardaki ‘kara on yıl’ olarak adlandırılan iç savaş dönemindeki acı dolu yıllara geri dönmeyeceğini söyledi. Aynı zamanda Cezayir Savunma Bakan Yardımcısı olan Salih, terörizmi yenmeyi başaranların bugün, ülkenin şu an yaşadığı koşullar altında nasıl davranacağını bildiğini de söyledi.

AB’DEN GÖSTERİLERE DESTEK: İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNE AYKIRI DEĞİL

Öte yandan Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Sözcüsü Margaritis Schinas dün Brüksel’de düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, protestoların ifade özgürlüğüne aykırı olmadığını ve Cezayir Anayasası’na göre yapıldığını ifade ederek, barışçıl bir şekilde haklarını kullanan göstericilere saygı duyulması gerektiğine vurgu yaptı.

Açıklamasında AB ile Cezayir arasındaki ortaklığının önemine dikkat çeken sözcü, istikrar, demokrasi ve refah için ilişkilerin güçlendirileceği sözü verdi. Seçimlerde vatandaşların güvenliğine ve seçim sürecinde tansiyonun yükseltilmemesi gerektiğine dikkat çeken Schina, Cezayir Anayasa Konseyi’nin seçim anayasası ile tutarlı olması gerektiğinin altını çizdi.

Fransa Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise, Cezayir halkının kendilerini ifade etmelerinin, liderlerini seçmek istemelerinin ve geleceklerini belirlemek istemelerinin anlayışla karşılanması gerektiği ve bu adımların ülkedeki demokrasinin geldiği son noktayı yansıttığı ifade edildi.

Şarkul Avsat