​Arap Dışişleri Bakanları, İran’ın müdahalelerini kınadı

Dün Kahire’de bir araya gelen Arap Dışişleri Bakanları, Suriye’nin birliğine vurgu yaptı. Ancak Tunus’ta düzenlenecek bir sonraki zirveden önce Suriye’nin Arap Birliği’ne geri dönüşü dosyasına ilişkin herhangi bir karar almadı. İran krizi ile ilgili gelişmeler üzerine odaklanan bakanlar komitesi, Tahran’ın bölge ülkelerinin iç işlerine yönelik devam eden müdahalesini kınadı.

Arap Dışişleri Bakanları, Arap Birliği Komitesi’nin 151’inci oturumunu Suriye’nin birliğinin ve toprak bütünlüğünün korunmasının önemine ilişkin önceki kararları yineleyerek bitirdi.

Mart ayı sonunda Tunus’ta yapılacak Arap Birliği Zirvesi’ne ilişkin açıklamalarda bulunan Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, Suriye’nin zirveye katılımının gündeme gelmediğini söyledi. Suriye ile ilgili konuşulan meselelerin Suriye halkına yardım etme çerçevesinde ele alındığını belirten Ebu Gayt, dışişleri bakanları tarafından alınan kararların bağlamının da bu konu olduğunu kaydetti.

Bakanlar, Birleşmiş Milletler’in (BM) Libya, Yemen ve Suriye’de barışçıl bir çözüme ulaşma çabalarına yönelik desteklerini vurgulayarak aynı şekilde Yemen dosyasına da desteklerini yineledi. Husilerin Hudeyde’den çekilmelerinin gerekliliğine dikkat çekti.

Ebu Gayt, toplantı sırasında, dört yılda bir düzenlenen Arap Ekonomik Zirvesi’nin olağan Arap Siyasi Zirvesi ile eş zamanlı olarak gerçekleştirilmesi konusunda uzlaşma sağlandığını dile getirdi.

Ebu Gayt, toplantıların ardından yaptığı basın toplantısında gündemdeki meselelerin bütünüyle ele alındığını ve meseleler üzerinde tam bir uzlaşı sağlandığını aktardı. Atmosferin olumlu olduğunu ve toplantının iki saatten fazla sürmemesinin bu olumlu atmosferin bir göstergesi olduğunu dile getiren Ebu Gayt, ay sonunda Tunus’ta yapılacak zirveye yönelik hazırlıkların uzlaşı çerçevesinde devam ettiğini vurguladı.

Arap ülkelerinin Filistin davasına olan desteğini bir kez daha dile getiren Arap Dışişleri Bakanları, iki devletli çözüm ve Arap barış inisiyatifi doğrultusunda başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin devleti kurulmadan barış ve istikrarın sağlanamayacağını belirtti.

Bakanlar, ‘Sudan’ın desteklenmesi ve Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir’in 2019 yılının Sudan için barış ve istikrar yılı olacağına dair açıklamasının memnuniyetle karşılanması’ kararını onayladı. Bakanlar ayrıca Sudan hükümetinin ulusal diyalog girişiminin çıktılarına dayanarak ülkede barışı, güvenliği ve istikrarı sağlama çabalarından duydukları memnuniyeti dile getirdi. İranlı yetkililer tarafından Arap devletlerine karşı yapılan provokatif açıklamaları da kınadılar.

Dün BAE başkanlığında gerçekleştirilen toplantının sonunda İran’ın Arap ülkelerinde mezhep ayrımını körüklemek ve terörist militanları desteklemek amacıyla yaptığı faaliyetlere ilişkin duyulan kaygılar dile getirildi. İran yapımı balistik füzelerin Yemen topraklarından Suudi Arabistan’a doğru ateşlenmeye devam ettiğini belirten komite, bu saldırgan eylemlere karşı Suudi Arabistan ve Bahreyn tarafından alınan önlemlere destek olunması gerekliliğini vurguladı.

Komite, İranlı yetkililerin işgal altındaki üç BAE adasına yönelik ziyaretlerini ve provokatif açıklamalarını Bahreyn’in iç işlerine yönelik müdahalelerini ve teröristlere yönelik desteklerini de kınadı.

Bahreyn’in İran’ın müdahaleleriyle ilgili geçen yıl yayınladığı raporu memnuniyetle karşılayan komite, İran’ın iyi komşuluk ve devletlerin egemenliğine saygı ilkelerine aykırı olarak teröre destek olmaya devam ettiğini vurguladı. Suriye krizine yönelik devam eden İran ve Türk müdahalelerini de eleştiren komite, böyle bir müdahalenin krizi barışçıl yollarla çözme çabalarına hizmet etmediğini dile getirdi. Komite, Fas’ın İran’la diplomatik ilişkilerini kesme kararını desteklediğini belirterek İran’ın Arap Körfezi ve Hürmüz Boğazı’ndaki uluslararası taşımacılığa ve Kızıldeniz’deki uluslararası seyrüseferlere yönelik tehditlerini kınadı. Komite ayrıca İran’ın nükleer programı hakkındaki endişelerini dile getirdi.

Suudi Arabistan’ın Afrika İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Ahmed Kattan, toplantının açılışında yaptığı konuşmada İran’ın Arap iç işlerine yönelik müdahalelerini kınayarak Tahran’ın Arap ulusal güvenliğini tehdit eden çirkin davranışlarına karşı ulusal bir tutum benimsenmesi gerektiğini vurguladı.

İran’ın terörist milisleri desteklemeye ve mezhep bölünmelerini körüklemeye devam ettiğini belirten Kattan, İran-Arap ilişkilerinin iyi komşuluk, Arap devletlerinin egemenliği ve devletlerin iç işlerine müdahalede bulunmama ilkelerine dayanması gerektiğini dile getirdi.

Şarkul Avsat