“Husiler 16 bin kişiyi kaçırdı”

Cenevre’de 40. İnsan Hakları Konseyi toplantısı sırasında Yemen Hukuku Koalisyonun yaptığı sempozyumda, Husilerin ,Yemen’de askeri darbe yapmasından bu yana 16 bin kişinin kaçırılıp saklanmasından sorumlu olduğu belirtildi.

Yemen’deki insan haklarını izlemek için kurulmuş bu koalisyon düzenlediği seminerde kaçırılma ve mayın olaylarına odaklanıldı.

Sempozyumda konuşan Basil el-Abbasi, darbenin 4 yılda,  içinde 64 çocuk, 15 kadın, 72 yaşlı olmak üzere 3544 kişiyi kaçırdığını açıkladı. Yemen insan hakları ihlallerini izleme komisyonun istatistiklerine göre; aynı dönemde, tutuklama, kaçırma ve gözaltı sayısı, 368 çocuk, 98 kadın ve 385 yaşlı olmak üzere 16 bin 565’e ulaştı.

Basıl, gözaltına alınan ya da yakını kaçırılan ailelerin Husiler tarafından korkutularak sustukları, kaçırılanların nerede tutulduklarının bilinmediğini söyleyerek ailelerin yaşadığı kabusa dikkat çekti.

Öte yandan, Medar Formu Başkanı Dr. Semiye el-Sevr, sempozyumda “Yemen’de kadın ve çocukların maruz kaldığı insan hakları ihlalleri” başlıklı konuşmasında, kadın ve çocuklara yönelik Husi düşmanlığı nedeniyle yaşanan sıkıntılara dikkat çekti. Sevr, özellikle Sana’da kaçırılanların annelerinin yaptığı oturma eylemlerine yönelik saldırılardan bahsetti.

Bu konuyla ilgili insan hakları aktivistleri uluslararası kurumlardan savaş sırasında sivilleri koruyan kararlar almalarını istediler. BM gözetiminde avukat ve sivil toplum kuruluşları tarafından kurulacak bağımsız bir komisyonun gerekliliğine dikkat çektiler. Komisyonun ilgili taraflara karşı suç duyurusunda bulunmak, yasal kovuşturmalarını kolaylaştırmak, belgelenmiş ihlal durumlarını soruşturmak ve failleri adalete teslim etmek üzere çalışabileceğini belirttiler.

Aynı sempozyumda “Husi Mayınları: Yemenlilere Her Yerde Tuzak Kuran Tehlike” başlıklı sunumunda akademisyen Erva el- Hatibi, Husilerin 2014 ile 2018 yılları arasında çeşitli bölgelere bir milyondan fazla mayın yerleştirdiğini söyledi.

Hatibi konuşmasında, Husilerin diktiği mayınlar nedeniyle 900 kişinin öldüğü, içinde kadın ve çocukların da bulunduğu yaklaşık 10 bin kişinin de yaralandığına dikkat çekerek Yemen’in İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra en fazla mayınlanmış devlet olduğunu vurguladı.

Hatibi, Husilerin yerleştirdiği mayınların ordu ya da direnişçilere karşı olmayıp sivilleri tehdit ve korkutma amaçlı olduğunu söyledi ve milislerin bu konuda kanunsuz bir şekilde çocukları mayın yerleştirmek için kullandıklarını belirtti. Konuşmacı bu konunun araştırılması için uluslararası bir komisyon kurulmasını talep etti.

Şarkul Avsat