​Einstein’a ait belgeler ilk kez Kudüs’te sergilendi

İbrani Üniversitesi, Albert Einstein tarafından yazılmış 110 sayfalık bir el yazması koleksiyonunu sergiledi. Yapılan açıklamada bu belgelerin çoğunun daha önce paylaşılmadığı belirtildi.

Belgeler, çoğu 1944 ve 1948 yılları arasında Almanya doğumlu fizikçi tarafından el yazısıyla yazılmış matematik notlarını ve 1930’da Prusya Bilim Akademisi’ne sunduğu birleşik alan teorisi üzerine yapılan çalışmanın ekini içeriyor. Reuters’in bildirdiğine göre üniversiteden yapılan açıklama ekin kaybolduğunun düşünüldüğü yönündeydi.

Modern bilimin dayanaklarından olan görelilik teorisini geliştiren Einstein, onlarca yıl elektromanyetizma ve yer çekiminin tek bir temel alanda iki farklı görünüme sahip olduğuna dair ilkeyi kanıtlamak için çalıştı. Ancak çabaları boşa çıktı.

İbrani Üniversitesi, belgelerin Kuzey Karolina’daki bir koleksiyoncudan satın alan Chicago’daki bir kurum tarafından 80 bin parça içeren Einstein arşivine bağış olarak verdiğini belirtti.

Arşiv Akademik Danışmanı Profesör Hanoch Gutfreund konu hakkında şunları söyledi:

“Bu belgeler, Einstein’ın düşünme ve çalışma şeklini yansıtıyor. Çoğunu el yazısıyla yazmış… Çok az kelime ile matematiksel hesaplamalar var. Bunlar gözlemlerinin özetleri… Aklına yeni bir fikir geldikçe hemen bunu yazıya geçirerek araştırmış.”

Einstein, Adolf Hitler iktidara geldiğinde Almanya vatandaşlığından çıkarak ABD’ye yerleşti. Bilimsel ve kişisel yazılarını İbrani Üniversitesi’ne miras bıraktı. Einstein, 1921’de Nobel Fizik Ödülü’nü kazandı ve 1955 yılında New Jersey’de öldü.

Şarkul Avsat