Ruhani’den Devrim Muhafızlarına Kaçakçılığı engelleyemiyorsunuz

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Devrim Muhafızları Ordusu’nun (DMO) ülkenin güney sınırında kaçakçılık faaliyetlerini önlemede yetersiz kaldığını söyledi.

İran hükümeti, sınırlardaki kaçakçılığın önüne geçilmesi için geçen yıl Mart ayında Basra Körfezi kıyılarını da kapsayacak şekilde ülkenin güney sınırlarındaki güvenliği DMO’nun sorumluluğuna vermişti.

Ruhani, “Kaçakçılıkla mücadele etmeleri için güney sınırlarımızı Devrim Muhafızları Ordusu’na teslim ettik ancak 10 kez kaçakçılık yapılıyorsa sadece birini yakalıyorlar” dedi.

İran’ın kuzeyinde bulunan Gilan eyaletini ziyaret eden Ruhani, burada üst düzey yetkililerle bir araya geldi. Ruhani, İran karşıtı örgütlerin etkin olduğu bölgeler hariç sınır güvenliğinin silahlı kuvvetlerin sorumluluğunda olması gerektiğini vurguladı. Bu kapsamda Kürdistan, Ahvaz ve Belucistan’ın dışarda tutulduğu anlaşılıyor.

İran’ın güneyinde yer alan deniz sınırı güvenliği DMO ve silahlı kuvvetler arasında paylaşılıyor. Basra Körfezi sınırı Devrim Muhafızları birliklerinin denetimindeyken, silahlı kuvvetler de Umman Denizi konuşlandırılmış durumda.

Geçtiğimiz ay Devrim Muhafızları’ndan yapılan açıklamada ‘kaçakçılıkla mücadele’ kapsamında İran’ın bütün sınır bölgelerinde istikrar sağlandığı ilan edildi. Açıklamada, Devrim Muhafızları birliklerinin kaçakçılığın engellenmesi hedefiyle Umman Denizi’nde de görevlendirilmeye başladığı bildirilmişti.

İranlı yetkililer, ülkeye kaçak yollarla giren yabancı malların döviz ve ürün fiyatlarında artışa yol açtığını belirtiyor.

Mal ve Döviz Kaçakçılığıyla Mücadele Kurumu Sözcüsü Kasım Hurşidi, geçen yıl Temmuz ayında, ülkede 25 milyar dolar değerinde kaçak mal ticareti yapıldığını açıklamıştı. Hurşidi, Kasım ayında ise söz konusu rakamın 12 milyar 600 milyon dolara gerilediğini aktarmıştı.

Şarkul Avsat