Buteflika’yı Cezayir’e götürecek uçak Cenevre’ye ulaştı

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika’yı Cenevre’den ülkesine götürecek olan Cumhurbaşkanlığı jeti Cenevre’ye ulaştı.

2013’te felç geçirdiğinden beri nadiren kamuoyu önüne çıkan Buteflika, Cenevre’deki bir hastanede tedavi görüyor.

Cezayir halkı, 82 yaşındaki Buteflika’nın, 18 Nisan’da yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçimlerine beşinci dönem için adaylığına karşı çıkarak, 22 Şubat’tan bu yana protesto gösterileri düzenliyor.

Buteflika, geçtiğimiz Perşembe günü yayınlanan mektubunda, üçüncü haftasına giren protestolara içerden ve dışarıdan kötü niyetli şahsıların sızması ile ülkede huzursuzluk ve kaos yaşanabileceği konusunda uyarıda bulunmuştu.

Cezayir Cumhurbaşkanı, yeniden seçilmesi halinde anayasanın değiştirilmesi için referandum ve kendisinin aday olmayacağı bir erken seçim vaadinde bulunarak, “Allah izin verirse ve Cezayir halkı bana güvenirse rejimi değiştirme çabasına gireceğim” ifadelerini kullanmıştı.

Ülkede son haftalardaki protestoların çoğu barışçıldı ancak Cuma gecesi protestocu gençler ve polis arasında bazı çatışmalar yaşandı. Basında çıkan haberlere göre, 110 protestocu ve 112 polis aralarında çıkan çatışmalarda yaralandı.

Şarkul Avsat