Libyalı İslamcılar Serrac-Hafter uzlaşısından rahatsız

Trablus merkezli Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) başkanı Fayiz es-Serrac ve ülkenin doğusunu kontrol eden Libya Ulusal Ordusu (LUO) Komutanı Halife Hafter arasındaki uzlaşı girişimi Trablus’taki İslamcı gruplar tarafından Şuheda Meydanı’nda protesto edildi. 

Öte yandan UMH Ulaştırma Bakanı Milad Matuk ABD tarafından Libya’ya yapılan hibenin Trablus, Misrata ve Mitiga havalimanlarının geliştirilmesi için kullanılacağını belirtti.

Trablus Uluslararası Havalimanı Müdürü ise yaptığı açıklamada Libya makamlarının kimliği tespit edilemeyen insansız hava aracı nedeniyle havalimanını kapattığı belirtirken bu son günlerde yaşanan ikinci benzer olay olarak kayıtlara geçti.

Hafter yanlısı güçlerin aktardığına göre Trablus’taki protestocular LUO’nun ülkenin güneyini terörist gruplardan temizlemek için başlattığı askeri operasyona karşı çıkıyor.

İki gün önce gece saatlerine kadar süren protesto gösterilerine Eski Ulusal Konferans Lideri Nuri Ebu Sehmin’inin bazı yandaşları da katıldı.

Göstericiler aralarından açık siyasi ihtilafa rağmen Hafter ile Serrac’ın aynı kefeye koyarken görevden uzaklaştırılmış olan eski müftü Sadık el-Giryani’yi destekleyen sloganlar attılar.

Olası uzlaşıyı “ihanet” olarak tanımlayan göstericiler radikalizm gerekçesiyle gözaltına alınan bazı kişilerin serbest bırakılmasını istiyor.

Milletvekili Said Amgib Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada söz konusu protestoların fitne çıkarmaya yönelik çirkin bir girişim olarak niteledi ve göstericilerin LUO’nun ülkenin güneyindeki operasyonlarını engellemek istediklerini belirtti. Göstericilerin azınlıkta olduğunu ve Libya halkını temsil etmediğini belirten Amgib Libya Müslüman Kardeşler örgütü (İhvan) ve eski Müftü Gıryani tarafından oluşturulan siyasi İslam akımının paradan başka bir hedefi olmadığını iddia etti.

Birleşmiş Milletler’in (BM) Libya Temsilcisi Gassan Selame karşıtı sloganlar atan göstericiler birbirlerine tek saf olma çağrısı yaptı. UMH karşıtı bazı çevreler Trablus kapılarında savaş davulları çalarken Hafter’in liderliğini yaptığı LUO’nun Trablus’a girerek bölgeyi silahlı milislerden temizlemek istediğini söylüyor. Libya Devlet Yüksek Konseyi üyelerinden Belkasım Kazit ise şehrin yıkımına neden olacak böylesi bir özgürleştirme yöntemine karşı olduğunu belirtti.

Kazit iki gün önce 218 TV adlı haber kanalına yaptığı açıklamada Trablus’a yapılacak herhangi bir askeri operasyonunun vaziyeti daha karmaşık hale getireceğini söyledi.

Hafter Trablus’a saldırabilir

Reuters’ın aktardığına göre Hafter Trablus’a askeri operasyon gerçekleştirmek istediğini açıklamadı ancak LUO birçok kez,  ilerleyen süreçte Hafter’in Libya’nın askeri lideri olarak kabul edilmemesi durumunda böyle bir adım atılabileceğini ima ederken bazıları 2014 yılından beri bunu istiyor.

Öte yandan LUO’nun resmi sitesinden yapılan açıklamada “Bazı askeri kaynaklar LUO’nun ülkenin güneyinin temizlenmesinin ardından Trablus’a hareket edeceğini söylüyor. Diğer bazı kaynaklar da ordunun Trablus’a girmek için bölgedeki bazı birliklerle koordine içinde olduğunu vurguluyor” ifadeleri kullanıldı.

Ulusal Ordu Sözcüsü ulusal ordunun Trablus’a operasyon gerçekleştireceği yönündeki haberlerin doğruyu yansıtmadığını belirtiyor ancak başkent işgal söylentileri ile çalkalanıyor.

LUO kaynakları, ordunun bazı birliklerinin Hafter yönetiminin merkezi Bingazi’ye, diğer birimlerin bir kısmının da Cefre’ye gittiğini belirterek oradan evlerine dönebileceklerini ya da Trablus’a hareket edebileceklerini söylüyor. Diplomatlar bunun yönetimin paylaşılması ve seçimler konusunda gerçekleştirilen müzakerelerin başarısız olması durumunda üstü bir kapalı bir tehdit olduğunu belirtiyor.

Hafter Fizan’daki Şerare ve el-Fil petrol alanlarını ele geçirerek ülkedeki ham petrol üretimini kontrol altına almıştı. Libya’da günlük yaklaşık olarak 1 milyon varil ham petrol çıkarılırken Hafter henüz petrolden kâr edebileceği araçları ele geçirebilmiş değil çünkü ihracatı, Serrac ile birlikte çalışan Trablus’taki Libya Ulusal Petro Kurumu (NOC) yapıyor. Ancak sahada durumlar hızlı bir şekilde değişebiliyor.

BM Libya Özel Temsilcisi Gassan Selame LUO’ya ait 80 askeri aracın bölgeye girişinden bir gün sonra güneydeki Fizan’ın Sebha kentini ziyaret etti.

Analistler, Hafter’in önündeki en büyük engelin batıdaki Misrata kenti olduğunu söylüyor. Misrata’da LUO’ya kısmen denk olabilecek kadar asker bulunuyor.

Diğer taraftan Trablus’taki Mülteciler Dairesi’nden bir yetkili Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada göçe ilişkin tüm dairelerin konaklama merkezlerindeki göçmenlerin refahını gözeten programa uygun olarak faaliyet gösteriyor” dedi.

Açıklamalarını sürdüren yetkili “ birçok göçmen kasıtlı olarak isyan çıkarmak istiyor. Özellikle de merkezlerde uzun süredir tutulan göçmenler bunu yapıyor.  Bu, merkezlerin güvenliğini sağlamak için atanmış görevliler ile göçmenler arasında tartışmalar çıkmasına neden olabiliyor” dedi.

Yetkilinin bu açıklamaları, Birleşmiş Milletler Yüksek Komiserliği‘nin (UNHCR) Trablus’taki bir merkezde göçmenler tarafından gerçekleştirilen protestonun bastırılması sonucunda 50 göçmenin yaralandığı açıklamasından sonra geldi. Şarkul Avsat