Dubai’nin petrol dışı dış ticareti arttı

Dubai petrol dışı dış ticaret hacminin 2018’de 1.3 trilyon dirheme (353 milyar dolar) ulaştığını açıkladı. Açıklamada, küresel ekonomik güçler arasındaki ticaret savaşının olumsuz etkisinin yanı sıra küresel ekonominin büyüme hızındaki yavaşlama ve beraberindeki döviz kuru dalgalanmalarının hem gelişmekte olan hem de gelişmiş ülkeler için uluslararası ticarette büyüme oranlarını azaltmasına rağmen artış yaşandığına dikkat çekildi.

Dubai Gümrük İdaresi tarafından açıklanan dış ticaret verileri, serbest ticaret bölgelerinin yaklaşık yüzde 23’lük büyümeyle 532 milyar dirheme (145 milyar dolar) ulaştığına işaret etti. Doğrudan ticaret hacmi ise 757 milyar dirhem (206 milyar dolar) olarak gerçekleşti. Gümrük depoları ticaretinin değeri ise 10.4 milyar dirhem (2.8 milyar dolar) oldu.  Yeniden ihracat ticareti de yüzde 12 artışla 402 milyar dirheme (109.4 milyar dolar) yükseldi. İthalat değeri 770 milyar dirhem (209.6 milyar dolar) olarak gerçekleşirken ihracatın değeri 127 milyar dirhem (34.5 milyar dolar) olarak kaydedildi.

Dubai Prensi ve Dubai Yürütme Kurulu Başkanı Şeyh Hamdan Bin Muhammed Bin Raşid Al Mektum yaptığı açıklamada, dış ticaretin 2018 yılında elde ettiği başarılarla gösterdiği güçlü performansın, ülke ekonomisinin sürekli büyümesinin altında yatan nedenlerden biri olduğunu vurguladı. Dış ticaretteki güçlü performansın Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Başbakanı ve Dubai Emiri Muhammed bin Raşid Al Mektum’un Dubai’yi ekonomi başkenti olarak kurma ve ekonomik fırsatlar yaratacak küresel bir istasyon yapma vizyonu çerçevesinde arttığına dikkati çeken Dubai Emiri, “Dubai’nin bu hayati sektörde verdiği güçlü sonuçların yine Dubai’nin jeoekonomik haritası ile ilgili olarak başta Dubai İpek Yolu’nun kurulması olmak üzere 50 nolu belgede yer alan hükümleri uygulama çabalarımızı destekliyor” şeklinde konuştu. Yeniliği teşvik ederek, en yeni teknolojileri kullanarak gelecekteki hükümetler için en iyi küresel modeli sağlamayacak başka kazanımları da  araştırdıklarını belirten Dubai Emiri, “Ekonomik faaliyetlerimizde yapay zeka uygulamaları ve akıllı bilgi kullanımının yaygınlaştırılması da dahil olmak üzere bölgedeki ilk sanal ticaret alanının kurulması ve e-ticaretin geliştirilmesinde başarılar elde ettik” ifadelerini kullandı.

DIŞ TİCARET HACMİNDE YÜZDE 72 BÜYÜME 

Dubai Port (DP World) Grup Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Sultan Ahmed Bin Sulayem ise yaptığı açıklamada, “Dubai’nin dış ticareti, son 10 yılda küresel ticaretin karşılaştığı zorluklara rağmen, küresel ekonomideki sıkıntıların üstesinden gelebileceğini bir kez daha gösterdi.  Dubai, dış ticaret hacmi, 2018’de 2009 yılına oranla yüzde 72 büyüme kaydetti. BAE’nin bu dönem mal ticareti hacmindeki büyümenin, yüzde 44 olarak gerçekleştiğini aktaran Sulayem, Çin öncülüğündeki Asya pazarının, Afrika, Avrupa ve ABD küresel pazarlarına mal ihracatında önemli bir ihracat alanı olma yolunda kaydettiği ilerlemeyle birlikte bunun Dubai’nin dünyanın her yerinden yatırımcıları çekmesi ve uluslararası pazarlardaki büyük değişimlere ayak uydurmadaki başarısını yansıttığını vurguladı.

Dubai’nin, Asya’dan gelen ticaret mallarının dünyaya açıldığı bir kapı olarak kilit rol üstlendiğini vurgulayan Sulayem, “Çeşitli ülke ve bölgelerdeki uluslararası liman ve serbest bölge ağlarımız, Dubai’nin artan iş potansiyelinin yanı sıra Dubai İpek Yolu’nun kurulmasına yönelik projesini hayata geçirmek için hızlı hareket etmesini de destekliyor. Küresel havacılık şirketleri, dünya standartlarındaki son teknoloji ürünü havalimanlarından yararlanıyor. Dubai’nin iş adamları ve yatırımcılara sunduğu gelişmiş ticaret ve gümrük hizmetleri ve tesisleri, dış ticaretimizi güçlendiriyor. Dubai Gümrük İdaresi tarafından verilen bilgilere göre 2017’de 9 milyon olan gümrük işlemlerinin sayısı geçtiğimiz yıl 9.6 milyona yükseldi” dedi. Bununla birlikte Dubai dış ticaret istatistikleri, hava trafiğinin geçtiğimiz yıl yüzde 3.3’lük artışla 612 milyar dirheme (166,5 milyar dolar) yükseldiğini gösterdi. Deniz yoluyla yapılan dış ticaret oranı ise yüzde 3.4’lük artışla 483 milyar dirhem (131,4 milyar dolar) seviyesine çıktı. Karayolu taşımacılığı ile yapılan dış ticaret değeri de 205 milyar dirhem (55.8 milyar dolar) olarak gerçekleşti.

DUBAİ DIŞ TİCARETİNİN BÜYÜK BÖLÜMÜNÜ AKILLI CEP TELEFONLARI OLUŞTURUYOR

Dubai dış ticaretinin büyük bölümünü 150 milyar dirhemle (40.8 milyar dolar) akıllı cep telefonları oluştururken, ikinci sırayı 146 milyar dirhemle (39.7 milyar dolar) altın alıyor. Ardından kıymetli taşlar, 106 milyar dirhemle (28.8 milyar dolar) Dubai dış ticaretinde üçüncü sırada yer alıyor. Dördüncü sırada ise 94 milyar dirhemle (25.5 milyar dolar) elmas çeşitleri geliyor. Otomobiller ise 65 milyar dirhemle (17.6 milyar dolar) beşinci sırada bulunuyor.

Öte yandan Çin, 2018’de 139 milyar dirhem (37.8 milyar dolar) seviyesindeki ticaret oranıyla Dubai’nin birinci sıradaki ticaret ortağı oldu. Hindistan, yaklaşık 116 milyar dirhemle (31.5 milyar dolar) ikinci, ABD ise 81 milyar dirhemle (22 milyar dolar) üçüncü oldu. Suudi Arabistan yaklaşık 55 milyar dirhemle (14.9 milyar dolar) bu sıralamada dördüncü olurken İsviçre 49 milyar dirhemle (13.3 milyar dolar) beşinci sırada yer aldı.

Şarkul Avsat