Fransa, Buteflika’nın adaylıktan çekilme kararından memnun

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika’nın 5. dönem için adaylığını geri çekme ve Cezayir siyasi sisteminde yenilik yapmak için adımlar atama kararından memnuniyet duyduğunu belirtti.

Dışişleri Bakanı Le Drian tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Cezayir Cumhurbaşkanı Buteflika’nın 5. dönem adaylığını geri çektiğini ve Cezayir siyasi sisteminde yenilik yapmak için adımlar atacağını açıklamasını memnuniyetle karşılıyorum. Fransa, Cezayir ile dostluk ilişkilerine olan bağlılığını yeniliyor ve halkına barış, istikrar ve refah diliyor” ifadesi kullanıldı.

SEÇİMLER ERTELENDİ

Cezayir Cumhurbaşkanı Buteflika, üç haftadan bu yana süren protesto hareketi ile karşı karşıya kalmasının ardından beşinci dönem adaylığını geri çektiğini ve 18 Nisan’da yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçiminin ileri bir tarihe ertelendiğini açıkladı.

Buteflika, dün akşam, Cezayir resmi haber ajansı APS’de yayınlanan ‘Millete Mesaj’ başlıklı mektubunda şunları ifade etti:

“Beşinci dönem söz konusu değil. Öncelikle sağlığım ve yaşım yalnızca Cezayir halkına karşı son görevimi yapmama izin veriyor. O da hepimizin arzu ettiği yeni Cezayir rejimi için yeni bir cumhuriyetin temellerini atmaya çalışmaktır. İkinci olarak, 18 Nisan’da cumhurbaşkanlığı seçimi yapılmayacak. Bunun amacı, bana yöneltmiş olduğunuz ısrarlı taleplere cevap vermektir. Üçüncü olarak, devlet çalışmalarının tüm alanlardaki etkinliğini arttırma konusunda kararlıyım. En kısa zamanda hükümetin yapısında büyük değişiklikler yapmaya karar verdim. Bu değişiklikler, sizden gelen taleplere uygun bir cevap ve aynı zamanda her seviyedeki sorumluluğun yerine getirilmesinde hesap verebilirliğin gerekliliğinin kanıtı olacaktır.”

2019 sona ermeden önce görevini bitirme konusunda özen göstereceğinin altını çizen Buteflika, bağımsız ve kapsayıcı bir ulusal konferansın, yeni sistemin temellerinin atılacağı reformları görüşmek ve kabul etmek için gerekli yetkilerle donanmış bir heyetten oluşacağını dile getirdi.

Buteflika, ulusal konferansın ardından bağımsız ulusal seçim komisyonunun gözetiminde cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılacağını, söz konusu seçim komisyonunun görev süresi ve çalışma şeklinin özel bir yasa doğrultusunda belirleneceğini de sözlerine ekledi.

Şarkul Avsat