Buteflika’nın kararından sonra protestocular yeniden sokakta

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika’nın cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki adaylığını geri çekerek, seçimlerin ertelendiğini açıklamasından saatler sonra, Cezayirliler sokaklara geri dönüp protesto gösterilerine devam etti.

Protestocular, bu kararların, Buteflika’nın görev süresinin uzatılması amacını taşıdığını belirterek, acil siyasi değişim çağrısında bulundu.

Reuters’a göre birçok şehirdeki binlerce Cezayirli, ‘acil siyasi değişim’ talebiyle sokaklara çıktı. Al Nahar televizyonu, Bejaia kasabasındaki işçilerin greve başladığını ve bunun neticesinde kentte bulunan limandaki faaliyetlerin felç olduğunu duyurdu.

Yüzlerce öğrenci de başkentin merkezinde bulunan Büyük Postane Meydanı’nda toplanarak, Buteflika’nın seçimleri erteleme kararını reddederek, seçim tarihinin uzamasının Buteflika’nın görev süresinin uzayacağı anlamına geldiğine işaret eden sloganlar attı. Buteflika, dün, bir mesaj yayınlayarak halka bir dizi vaatte bulunmuştu.

Buteflika mesajında, “Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından, yeni reformist sistemin temellerini oluşturmak üzere siyasi, kurumsal, ekonomik ve sosyal reformların tartışılıp kabul edileceği ulusal bir konferans düzenlenmesini isteyeceğim. Ulusal konferansın kabul ettiği ajandaya göre erken cumhurbaşkanlığı seçimi düzenlenecek. Yeniden aday olmayacağım” ifadelerine yer vermişti.

MACRON BUTEFLİKA’NIN KARARINDAN MEMNUN

Resmi ziyaret kapsamında Cibuti’de bulunan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Buteflika’nın 5.dönem için adaylığını geri çekme kararından memnuniyet duyduğunu dile getirdi.

Cibuti’de Cumhurbaşkanı İsmail Ömer Guelleh ile düzenlediği ortak basın toplantısında Cezayir’deki gelişmelere değinen Macron, Buteflika’nın diyalog konferansı düzenlenmesi yönünde karar almasının Cezayir demokrasisinde yeni bir sayfa açtığının altını çizerek, bu konferansın makul bir süre içinde yapılması çağrısında bulundu.

Macron, konuya ilişkin görüşlerini şu ifadelerle sürdürdü;

“Cezayir halkının, özellikle de gençlerin, özlemlerini ve değişim isteklerini onurlu bir şekilde ifade etmelerini selamlıyorum. Makul bir süre içerisinde de bir geçiş dönemi yaşanması çağrısı yapıyorum.”

Şarkul Avsat