Cezayir halkı ‘Yeni Cumhuriyet’ istiyor

Cezayir sokaklarında Buteflika’nın beşinci dönem aday olmasına karşı başlayan halk hareketi “Yeni Cumhuriyet” talebiyle devam ederken, hükümet kaynakları emekli diplomat El-Akhdar İbrahimi’nin yeni seçim tarihlerinin belirlenmesi beklenen Ulusal Diyalog Konferansı’na başkan olarak seçildiğini açıkladı. Buteflika’nın bu hareketinin 4. dönemini uzatmaya çalışması olarak görülüyor.

Cezayir Cumhurbaşkanı Buteflika’nın önerilerini halkın kabul edip etmediği cuma günkü yapılan gösterilerde ortaya çıkabilir.

Göstericiler sokağa çıkmalarının üçüncü haftasında her cuma daha büyük bir kalabalıkla tekrar toplanma çağrısı yapıyor.

Birleşmiş Milletler’in eski Suriye Temsilcisi olan İbrahimi, dün Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda Buteflika ile bir araya geldi. Buteflika, İbrahimi’den “Ulusal Diyalog Konferansı”nda gözlemci olarak yer almasını istedi. Cezayir Cumhurbaşkanı, daha önce yazdığı ulusa sesleniş mesajında Ulusal Diyalog Konferansı düzenlenmesi sözünü vermişti.

Kaynaklar Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada İbrahimi’nin, iktidar partilerine, muhalif partilere ve sivil toplum kurumlarına açık olan bu sempozyumun yönetimi ile prensipte anlaştığını kaydetti.

Kaynaklar, İbrahimi’nin bu göreve seçilmesinin nedeninin”Ülkedeki siyasi ve popüler çevrelerdeki itibarı olan nesnel koşulları karşılayan tek kişi” olmasına işaret ederek; “Bu da, sempozyumun taahhütlerine güvenmeyen aktivistlere ve siyasi liderlere güvenilirlik veriyor” mesajını verdi. Buradan anlaşıldığına göre Cumhurbaşkanı Buteflika’nın rejimin değişikliği, yeni bir anayasa belirlenmesi gibi vaatleri siyasi çevreleri ikna etmemiş. (Daha önce defalarca halkı referanduma götürerek anayasayı kendilerinin seçeceğinin sözünü verdi ama gerçekleştirmedi.)

Bu nedenle Fransa’da ikamet eden İbrahimi’ye böyle bir görev vererek “geçiş dönemi”nin kısa sürmesi ve iktidarın yeni bir cumhurbaşkanına devredilmesi için tüm çevrelerce garantör olarak görülecek. Bu arada, İbrahimi 1990’ların başında Cezayir Dışişleri Bakanlığı görevini yapmıştı.

Ancak bazı gözlemciler, onu Cumhurbaşkanına “çok yakın” olarak görüyor ve “ikilemle karşı karşıya kaldığında iktidarın yanında yer alacak” diye düşünüyor. Cezayirliler İbrahimi’yi, son yıllarda Cezayir’deki bazı TV kanallarında, Buteflika’nın “sağlıklı ve görevlerini yerine getirebildiğini” açıkladığı ekranlardan hatırlıyor. Önceki gün İbrahimi, “Cumhurbaşkanı’nın sağlığına bakmaya geldim” dedi.

Cumhurbaşkanı, iktidar süresi dolmadan görevden çekileceğini açıkladığında, iktidarın yeni bir cumhurbaşkanına devredilmesini sağlamak ve siyaset sahnesinin arka kapısından kaçmak istediği yorumları yapılıyor.

Analistler bu konuda 4. Cezayir Cumhurbaşkanı Liamine Zéroual’ı örnek gösteriyorlar. Zéroual da ekibiyle yaşadığı keskin farklılıklar nedeniyle süresi bitmeden görevinden ayrılmıştı.

Siyasi bir analist,  1999’da Cezayir lideri Liamine Zéroual’in iktidarla arasındaki keskin görüş ayrılıklarına dayanamayarak görevi bırakmasını hatırlatarak, “Eğer Buteflika görevi bırakmadan adaylıktan çekilirse, bu dar boğazdan çıkmış olacak ve ülkeyi yeni Cumhurbaşkan için hazırlayacak.

Şarkul Avsat