Fas ve BAE, aralarındaki parlamenter işbirliğini güçlendiriyor

Fas Temsilciler Meclisi ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Federal Ulusal Konseyi, türünün ilk örneği olan bir mutabakat zaptı imzaladı.

Fas Temsilciler Meclisi Başkanı Habib el-Maliki ve BAE Federal Ulusal Konseyi Başkanı Emel Abdullah el-Kubeysi tarafından imzalanan mutabakat zaptı, parlamento çalışma grupları ve parlamento dostluk grupları düzeyinde iki meclis ve iki yasama kurumu genel sekreterliği arasındaki işbirliğinin sağlamlaştırılmasını ve geliştirilmesini öngörüyor.

İKİ ÜLKE ARASI İŞBİRLİĞİ

Mutabakat zaptı ayrıca, çeşitli alanlarda uluslararası parlamento faaliyetleri çerçevesinde deneyimlerin paylaşılması, yasal uygulama geliştirme yollarını araştırmaya yönelik işbirliğinin desteklenmesi ve ikili düzeyde uluslararası ve bölgesel parlamento örgütlerinde ortak konularda bilgi alışverişinde işbirliğinin yoğunlaştırılmasını öngörüyor.

Maliki, iki ülke arasında mutabakat zaptının imzalanmasının, ikili ilişkilerin derinliğinin ve iki yasama kurumu arasında işbirliğine güçlü bir ivme kazandırılması için önemli olduğunu söyledi. Fas Temsilciler Meclisi Başkanı Habib el-Maliki, parlamento diplomasisinin, ülkeler arasındaki ilişkileri güçlendirmede ve işbirliğine yönelik yeni yolları keşfetmedeki önemini vurguladı.

Öte yandan, el-Kubeysi, iki yasama kurumu arasında bir mutabakat anlaşmasının imzalanmasının, aralarındaki ilişkilerin daha fazla koordinasyon ve işbirliği geliştirilmesine katkıda bulunacağını söyledi ve iki meclis arasında bir parlamento forumu düzenlenmesi önerisini memnuniyetle karşıladı.

Maliki dün akşam el-Kubeysi ile görüşmelerde bulundu. Kubeysi’ye, Fas’ın BAE’nin toprak bütünlüğü konusunda sabit bir tutum benimsediğini ve BAE’nin İran’ın üç BAE adasını işgaline karşı takındığı tutumu desteklediğini vurguladı. Ulusların ve halkların birliğinin savunulmasının, iç ilişkilere müdahalenin reddedilmesinin ve sorunları çözmek için diyalog üslubunun benimsenmesinin Fas diplomasisinin ilkelerinden biri olduğuna işaret eden Maliki, BAE’nin Fas’ın toprak bütünlüğüne verdiği destek için teşekkür etti.

Fas Temsilciler Meclisi Başkanı, BAE’de kadınların ulaştığı üstün konuma övgüde bulunarak, “BAE başkanı kadın olan bir parlamentoya sahip olan ilk Arap ülkesidir. Bu, BAE toplumundaki niteliksel dönüşümü ve toplumun geleceğe doğru yönelimini gösteriyor” dedi.

Şarkul Avsat