Sudan iktidar partisinde OHAL istifası

Sudan’da iktidardaki Ulusal Kongre Partisi (NCP) milletvekili ve 1989 darbesinin önde gelen isimlerinden biri olan emekli Tuğamiral Selahaddin Muhammed Ahmed Kerrar, olağanüstü hal (OHAL) yasasının meclisteki oylamasını ve yolsuzluğun bir kurum haline getirilmesini protesto etmek için partisinden istifa etti.

Sudan Meslek Grupları Birliği (SPA) gelecek hafta Paris’te, Sudan’daki son durumu görüşmek üzere yapılması planlanan “Uluslararası Grup” toplantılarına katılamayacağını bildirdi.

Şarku’l Avsat’a konuşan emekli Tuğamiral Selahaddin Muhammed Ahmed Kerrar, OHAL’in uygulanma şeklini ve muhaliflere karşı kullanılmasını protesto etmek için istifasını sunduğunu söyledi.

Öte yandan Sudan Meclisi, OHAL süresini 1 yıldan 6 aya indirdi. Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir tarafından ilk kez böyle bir karar alınırken Kerrar, OHAL’in uygulanış biçiminin muhalefetle girilebilecek herhangi bir diyalog olasılığının ortadan kalkması anlamına geldiğini düşünüyor. OHAL’in göstericileri hedef alındığını söyleyen Kerrar, bu durumun göstericilere verilen sert cezalarla doğrulandığını belirtti. Emekli Tuğamiral, “Tüm yetkililerin, OHAL’in yolsuzluğa, halkın parasının yağmalanmasına ve ülkenin yoksullaştırılmasına karşı uygulanması gerektiğini biliyor. Ancak devlet otoritesini kaybetti” ifadelerini kullandı.

“ORDUNUN, SUDAN HALKININ KARŞISINA ÇIKARILMASINI REDDEDİYORUZ”

Yolsuzluğun bir kurum haline geldiğini söyleyen Kerrar,  bu durumun yine nüfuz sahibi kişiler tarafından desteklendiğini ve devlet otoritesinin yapamadığı, OHAL yasasıyla savaşanların yapmaya çalıştığını kaydetti. OHAL’i, orduyu halkın karşısına çıkarma girişimi olarak nitelendiren Kerrar, “Sudan Silahlı Kuvvetleri, her Sudanlının gururudur. Ordunun, Sudan halkının karşısına çıkarılmasını reddediyoruz” şeklinde konuştu.

KERRAR, DARBENİN BEYİN TAKIMINDA YER ALMIŞTI

Emekli Tuğamiral Ahmed Kerrar 30 Haziran 1989’da Ömer el-Beşir liderliğindeki Sudan ordusu tarafından gerçekleştirilen darbenin beyin takımında yer almıştı. Kerrar darbenin yapıldığı ilk günlerde Askeri Konsey’in Ekonomik Komisyonu’nun sorumluluğunu üstlendi.

Bununla birlikte mahkeme tarafından Mecdi Yakub’a verilen idam cezasında rolü olduğunu yalanlaması rağmen birçok rapor Kerrar’ın Cumhurbaşkanı Beşir’in çıkardığı yabancı döviz bulundurmanın yasaklanması kanunu uyarınca verilen ilk idam cezasına “karıştığını” gösteriyor.

SUDAN MESLEK GRUPLARI BİRLİĞİ, FRANSA’DAKİ TOPLANTIYA KATILMAYACAK

Diğer yandan Sudan Meslek Grupları Birliği Fransa’nın başkenti Paris’te, gelecek hafta yapılması planlanan “Uluslararası Grup” toplantısına katılamayacaklarını bildirirken Özgürlük ve Değişim Bildirgesi’nde imzası bulunan Nida Sudan İttifakı’nın toplantılara katılması bekleniyor. Sudan Meslek Grupları Birliği tarafından dün yayınlanan açıklamada, “ABD merkezli insan hakları kuruluşu Uluslararası Kamu Hukuku ve Politika Grubu’nun (PILPG) ülkedeki gelişmeleri görüşmek üzere muhalefet gruplarını Paris’teki toplantılara davet etti. Ancak özür dileyerek davete icabet edemeyeceğimizi ve teşekkürlerimizi bildirdik. Sudan Meslek Grupları Birliği, Özgürlük ve Değişim Bildirgesi çatısı altında toplanan koalisyonunun bir parçasıdır. Nida Sudan İttifakı, Ulusal Birlik Güçleri ve Muhalif Toplanma Koalisyonu ve bazı siyasi partiler olmak üzere ulusal fikir birliği güçleriyle tam bir koordinasyon içindeyiz. Sudan halkını bir araya getiren birliği dağıtma planları yapan iktidar, Özgürlük ve Değişim Bildirgesi güçlerinin iradesini kıramayacak” ifadeleri yer aldı.

Basın kaynaklarına göre PILPG, Nida Sudan İttifakı’na bağlı güçleri, 18 – 20 Mart tarihleri arasında Paris’te, Sudan’ın sorunlarına bir çözüm bulmak ve bir yol haritası çizmek için yapılması planlanan toplantılara davet etti

Eski Başbakan ve Milli Ümmet Partisi (MÜP) Genel Başkanı Sadık el-Mehdi’nin liderliğindeki Nida Sudan İttifakı, Cibril İbrahim başkanlığındaki Adalet ve Eşitlik Hareketi, Arko Minavi başkanlığındaki Sudan Kurtuluş Hareketi, Malik Akar liderliğindeki Sudan Halk Kurtuluş Hareketi-Kuzey örgütü (SPLM-N) ve Ömer ed-Dakir liderliğindeki Kongre Partisi’nden oluşuyor.

12 KADIN GÖSTERİCİYİ SERBEST BIRAKILDI

Öte yandan Hartum’daki OHAL temyiz mahkemesi geçtiğimiz hafta OHAL mahkemesince sopa ve hapis cezasına çarptırılan 12 kadın göstericiyi serbest bıraktı. Şarku’l Avsat’a konuşan göstericilerin avukatlarından İnam Atik, “Temyiz mahkemesi sanıkları gösterilere katıldıkları için kınayarak hapishanede geçirdikleri süreyi cezalarına saydı ve verilen sopa cezalarını kaldırarak serbest bıraktı” dedi.

GÖSTERİ ÇAĞRISI

Diğer yandan Sudan Meslek Grupları Birliği ve Özgürlük ve Değişim Bildirgesi güçleri bugün başkent Hartum ve diğer bazı şehirlerde, özel halk eğitim kurumları ve mesleki toplantılarda protesto gösterileri yapılması çağrısında bulundular.

SUDAN VE ETİYOPYA SINIRINA ORTAK GÜÇ KONUŞLANDIRILACAK

Bir başka gelişmede ise, Sudan ve Etiyopya, kaçakçılık, yasadışı göç ve sınır ötesi suçlarla mücadele etmek üzere sınırlara ortak güçler konuşlandırılması için bir protokol imzaladı. Sudan resmi haber ajansı SUNA tarafından aktarılan açıklamasında Sudan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Kemal Abdulmaruf, işbirliği protokolü ile iki ülkenin tüm sorunları ve anlaşmazlıkları önlemeye ve sınır bölgesindeki halkın haklarını korumaya güçlü bir şekilde devam edeceğini vurguladı.

Bununla birlikte Sudan Cumhurbaşkanı Ömer e-Beşir, iki günlük ziyaret için ülkesine gelen Etiyopya Genelkurmay Başkanı Seare Mekonen ile bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Beşir, toplantıda Etiyopya ve Sudan ordularının iki ülke arasındaki sınırında konuşlandırılması sürecinin hızlandırılması çağrısında bulundu. Beşir,  koordinasyon gerektiren ortak eylem ve pozisyonlar için iki ülke arasında askeri işbirliğinin geliştirilmesinin önemine dikkat çekti.

Şarkul Avsat