İİT Parlamento Birliği Toplantısı’nda İran krizi

Fas’ın başkenti Rabat’ta 11 Mart’ta başlayan İslam İşbirliği Teşkilatı(İİT)  Parlamento Birliği (İSİPAB) 14. Konferansı’nın hazırlıkları kapsamında Fas’a gelen İran’ı delegasyonunun ülkeye girişine izin verilmedi.

Medya kaynaklarının açıklamasına göre, Fas yönetimi, heyete eşlik eden bazı güvenlik görevlilerinin kimliğini gerekçe göstererek heyetin ülkeye girişine izin vermedi. Heyet Kazablanka’daki 5. Muhammed Uluslararası Havalimanı’ndan İran’a döndü.

Fas’ın tutumu sebebiyle İran, İslami Şura Meclisi Başkanı Ali Laricani’nin katılacağı İSİPAB 14. Konferansı’nı boykot etti.

İSİPAB Genel Sekreteri Muhammed Kureyşi Niyas yaptığı açıklamada, “İranlı kardeşlerimizin yokluğu irademiz dışındadır. Onların Kazablanka’ya ulaştığını ve nedenini bilmediğimiz bir şekilde Tahran’a döndüklerini öğrendik” diyerek, bu durumun devletler ve egemenlikle ilgili olduğunu söyledi.

Niyas, İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamento Birliği 14. Konferansı’nın oturum aralarında yaptığı konuşmada, “Böyle şeylerin kardeşler arasında yaşanmamasını umuyoruz. Biz bu olaydan ders almalı ve herhangi bir üye devletin eksikliğini önlemek için önlem almalıyız” dedi.

Faslı yetkililerin İran heyetinin ülke topraklarına girişine engel olması İSİPAB 14. Konferansı’nda krize neden oldu. İran Şura Konseyi başkanlığını Fas’a devretmesi bekleniyordu. Niyas, kriz sebebiyle İran’ın katılmadığı oturumda başkanlığın Fas Parlamentosu tarafından devralınacağını belirtti.

Fas Başbakanı Saadeddin el-Osmani, Salı günü, Suudi Arabistan’daki Şura Konseyi Başkanı Abdullah Bin Muhammed Bin İbrahim El-Şeyh ile 14. İSİBAP Konferansı çalışmalarına katılımı vesilesiyle bir araya geldi.

Toplantı sırasında Fas Başbakanı, Kral 6. Muhammed ile Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz arasındaki köklü ilişkilere işaret ederek, Fas ile Suudi Arabistan arasındaki güçlü tarihsel ilişkilerden duyduğu memnuniyetini dile getirdi. Osmani Suudi Arabistan’ın uluslararası platformlarda sergilediği tutumunu takdir ederek, ülkelere, halkın birliğine ve egemenliğine karşı yapılan oyunlara izin verilmemesi gerektiğini vurguladı.

Suudi Arabistan Konseyi Başkanı Fas – Suudi Arabistan ilişkilerinin çeşitli alanlarda geliştirmenin önemini dile getirerek, iki ülke arasındaki eski tarihi bağlara övgüde bulundu. Osmani ayrıca Kuveyt Parlamentosu Başkanı Merzuk el-Ganim ile de bir araya geldi.

Ganim, Kudüs Komitesi Başkanı Kral 6. Muhammed’in Filistin davasını ve Kudüs’ü güçlü bir şekilde savunmasını takdir etti.

Şarkul Avsat