Syrian schoolchildren run past heavily damaged buildings in the rebel-held are of Jobar, on the eastern outskirts of the capital Damascus, on April 30, 2016. / AFP / AMER ALMOHIBANY (Photo credit should read AMER ALMOHIBANY/AFP/Getty Images)

Sincar’da Yezidilere ait ilk toplu mezar açılıyor

Terör örgütü DEAŞ, Haziran 2014’te Ninova’nın merkezi olan Musul şehrini iki ay kadar kontrol etmesinin ardından binlerce Yezidiyi öldürürken, Sincar’ın Kojo (Kucho) köyünde, DEAŞ tarafından kazılmış ve Yezidilere ait olan toplu mezarın bugün açılacağı ifade edildi.

Yezidi kaynakları bugün Kojo’da 11 toplu mezarın açılacağını aktardı. Yezidi kurbanların kalıntılarının çıkarılmasına özellikle hükümet, halk ve Yezidiler ehemmiyet gösterirken, toplu mezar açılışına Irak hükümetinden temsilciler, Birleşmiş Milletler Soruşturma Ekibi, Şehitler Vakfı, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) temsilcileri ve birçok sivil toplum kuruluşu katılmayı planlıyor.

Yezidi araştırmacı ve aktivist Haldun İlyas Nisani, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, toplu mezar açılışında Yezidi ritüellerinin olacağını, aynı zamanda Yezidilerin manevi lideri Baba Şeyh’in açılış sırasında konuşma gerçekleştireceğini söyledi. İlyas açıklamasında, Yezidi din adamlarının mezarlığa doğru yürüyerek dua edeceğini ifade etti. Kojo’da DEAŞ’ tarafından öldürülen kurbanların sayısı gelince aktivist, 15 Ağustos 2014 tarihinde yaklaşık 400 Yezidi erkeğin öldürüldüğünü söyledi.

IRAK HÜKÜMETİ DESTEK VERECEK

Öte yandan, Birleşmiş Milletler (BM) soruşturma ekibi, DEAŞ’ın daha önce işlediği suçların hesap verilebilirliğini güçlendirmek adına, Irak hükümetinin bugün Sincar’daki DEAŞ kurbanlarının kalıntılarının çıkarılmasına destek vereceği düşünülüyor.

BM ekibi tarafından yapılan açıklamada, Sincar bölgesinde gerçekleştirilecek kazı çalışmalarının Kojo köyünde yoğunlaşacağı belirtildi. Açıklamada ayrıca Ağustos 2014’te DEAŞ unsurlarının onlarca kişiyi öldürdüğü belirtilirken, 700 kadın ve çocuğun kaçırıldığı aktarıldı.

Konu ile ilgili açıklama yapan soruşturma ekibi başkanı Kerim Esed Ahmedhan, bugünün önemli bir an ve belirleyici bir dönüm noktası olduğuna değinerek, Sincar’da DEAŞ kurbanlarının kalıntılarını içeren çok sayıda mezarın çıkarılacağını söyledi. Ahmedhan açıklamasında bu süreçte kanıtların, mağdurların ve mağdur ailelerinin haklarını tamamen göz önünde bulundurarak uluslararası standartları karşılayacak şekilde yapılacağına dikkat çekti.

Ekibin açıklamasına göre, Şehitler Vakfı ve Sağlık Bakanlığı’na bağlı Adli Tıp Kurumu, delillerin çıkarılması ve toplanması sürecini yürüterek, işlemlerin BM’nin yönetimi ve desteği altında gerçekleştirileceğini açıkladı. Soruşturma ekibi, 2017 yılında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 2379 sayılı kararına uygun olarak kurulurken, DEAŞ’ın Irak’ta işledikleri suçlara ilişkin soruşturma yürütüyor. Ekibin kurulma talebi, Bağdat hükümetinden gelmişti.

Toplu mezarlık açılışına katılacak olan Yezidi aktivist Nazik Şemdin, sürecin DEAŞ terör örgütü tarafından Yezidilere karşı işlenen suçların belgelenmesi, gerçek mağdur ve kayıp kişilerin sayısının bilinmesi yönünden atılmış bir adım olduğunu söyledi.

Şemdin, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, kayıp kişilerin kimliklerini tespit etmenin öncelikleri olduğunu belirterek mağdurların haklarını talep etmeye çalışacaklarını ifade etti.

Vasit şehrinin güneyinde bulunan İnsan Hakları Örgütü üyelerinden Hadi Nayif, bu sürecin kurbanların aileleri ve adalet için geç kalınmış olsa da önemli bir adım olduğunu söyledi.

Toplu mezar açma sürecine katılacak olan Nayif, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, Yezidileri, arkadaşlarını ve kardeşlerini desteklemek adına Vasit’e geldiğini söyledi. Aktivist açıklamasında, toplu mezar açma sürecinin, mağdur ailelerin çocuklarının kaderini öğrenmeyi sağlayacağını söyledi.

Şarkul Avsat