​Irak’ta yolsuzlukları inceleyen başkanın ölümü soru işaretlerine yol açtı

Irak’ın Duhok kentinde geçirdiği trafik kazası sonucu hayatını kaybeden Şeffaflık Kurumu Başkanı İzzet Tevfik’in ölümü siyasi partiler arasında bazı soru işaretlerine yol açtı.

Irak’ta yolsuzluk dosyalarını inceleyen Şeffaflık Kurumu Başkanı İzzet Tevfik, Perşembe günü akşam saatlerinde Erbil Havalimanı’nda kendisini Duhok kentine götürecek araca bindi. Kentin girişinde meydana gelen trafik kazasında ağır yaralanan Tevfik, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

Tevfik, kazadan iki gün önce yaptığı açıklamada, yakında devlette yapılan büyük yolsuzluk dosyalarını kamuoyu ile paylaşacağını duyurmuştu.

Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi, Tevfik’in ailesine gönderdiği taziye mesajında, “Bu hassas aşamada en çok ihtiyaç duyduğumuz dürüst ve sorumlu bir yargıcımızı kaybettik” ifadelerine yer verdi.

Eski Irak Başbakanı ve Vataniyye Koalisyonu lideri İyad Allavi de yayınladığı başsağlığı mesajında, “Irak, Tevfik’in gidişiyle yolsuzlukla mücadelede mızrağın ucunu kaybetti” dedi.

İsminin açıklanmasını istemeyen Iraklı bir kaynak, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, olayla ilgili hazırlanan kaza raporunda Tevfik’i taşıyan araca çarpan diğer aracın aşırı hız yaptığının tespit edildiğini söyledi.

Ulusal Eksen Cephesi Milletvekili Muhammed el-Kerbuli, kazayla ilgili yaptığı değerlendirmede, olayın sadece bir trafik kazasından ibaret olmadığını düşündüğünü ifade etti.

Şarku’l Avsat’a konuşan Kerbuli, “İlgili yetkililerin olayın aydınlatılması amacıyla biran önce soruşturma başlatması gerekir. Zira konuyla ilgili soruşturmanın açılmaması halinde birçok soru işareti cevapsız kalacaktır” ifadelerini kaydetti.

Haydar el-İbadi’nin liderliğindeki Zafer Koalisyonu üyesi Ali es-Suneyd, Irak hükümetine kaza hakkında geniş çaplı bir soruşturma başlatma çağrısında bulundu.

Suneyd, basına yaptığı açıklamada, “Kazanın, başkanın yolsuzluk dosyalarını açıklamasını engellemek amacıyla düzenlenmiş olabileceği ihtimal dahilinde” dedi.

Ammar el-Hakim başkanlığındaki Hikmet Hareketi üyelerinden Ali el-Debiri de açıklamasında, kazanın yolsuzluk yapan kişiler tarafından düzenlendiğini savundu.

Debiri, “Iraklı yetkili kurumlar bütün siyasi baskılardan uzak bir şekilde olayın aydınlatılması için soruşturma başlatmalıdır. Soruşturma hızlı bir şekilde neticelendirilmeli ve ortaya çıkan sonuç kamuoyu ile paylaşılmalıdır” diye konuştu.

Şarkul Avsat