Cezayir’de Buteflika karşıtı gösteriler devam ediyor

Cezayir’de protestolar artarak devam ederken Kherrata’da yüzlerce kişi Cumhurbaşkanı Buteflika’nın beşinci kez aday olmasına karşı çıkarak görevini bırakmasını talep etmek amacıyla bir gösteri düzenledi.

Yine Tizi Ouzou şehrinde de çok sayıda işçi, işlerini terk ederek rejimin yıkılması talebiyle düzenlenen eyleme katıldılar.

Bu arada Cezayir hareketi temsilcileri, yeni hükümete geçiş çerçevesinde Ahdar İbrahimi ile görüşmeyi reddetti. Cezayir eski başkakanı Ali bin Felis, bu yılın sonunda düzenlenmesi beklenen anayasa düzenlemeleri ile ilgili ulusal konseye katılmayacağını duyurdu.

CUMHURBAŞKANI’NIN YAYINLADIĞI BİLDİRİYİ KABUL ETMEDİLER

Eski BM ve Arap Birliği delegasyonu olan İbrahimi, son gösterileri düzenleyen sembol isimleri ikna etmede büyük zorluklarla karşılaştı. Göstericiler milyonlarca Cezayirlinin sokağa çıktığı gösterileri İbrahimi’nin temsil etmesine karşı çıkıyor. Bu gösterilerde, 11 Mart’ta cumhurbaşkanlığı tarafından yayınlanan bildiriyi kabul etmeyerek Buteflika’nın beşinci kez adaylığını koymasına tepki göstermekteler. Yine yeni hükümeti kurmakla görevlendirilen Nureddin Bedevi ile de irtibata geçmeyi reddediyorlar.

Sol İşçi Partisi genel başkanı ve 2014 seçimlerine aday olan Luveyze Hanun, emekli bir BM diplomatıyla görüşme yaptığı haberlerini yalanlayarak, “Bu hassas dönemde Cezayir tarihinde önemli yeri olan partinin tarihi konumunu hatırlatmaya ihtiyaç olmadığını” söyledi.

Emekli Albay Ahmed Azimi meselenin çözümünün basit olduğunu belirterek şunları söyledi: “Cumhurbaşkanı istifa edecek, parlamento feshedilecek ve ülkeyi altı ay yönetebilme kabiliyetine sahip temiz ve adaletli bir siyasi figür atanabilir. Bağımsız kişiler tarafından oluşturulacak seçim hükümeti ülkeyi seçimlere hazırlayabilir. Seçilmiş yeni cumhurbaşkanı tüm tarafların katıldığı bir çalışmayla yeni anayasa taslağı oluşturabilirler.”

Özgürlük Öncüleri Partisi’nin lideri olan Bin Felis, yaptığı açıklamada 11 Mart’ta Cumhurbaşkanına atfedilen mesajın içeriğinin daha önce ilan edilmiş ulusal sempozyumun tüm meşruiyetini kaybettirdiğini söyledi. Anayasanın halktan yetki alan seçilmiş bir meclis dışında yapılmasının mümkün olmadığını vurguladı. Bu açıklama ışığında Bin Felis, eğer yapılırsa bu ulusal diyalog konferansına katılmayacak.

Bu arada rejim yanlısı yaklaşık yüz derneğin temsilcileri, dün başkentte yaptıkları toplantıda, halk hareketinin ve sokağın taleplerini etkili bir şekilde ortaya çıkaran bir ulusal diyalog ortamı talebinde bulundular.

Şarkul Avsat