WELLINGTON, NEW ZEALAND - MARCH 16: New Zealand Prime Minister Jacinda Ardern addresses the media on March 16, 2019 in Wellington, New Zealand. At least 49 people are confirmed dead, with more than 40 people injured following attacks on two mosques in Christchurch on Friday afternoon. 41 of the victims were killed at Al Noor Mosque on Deans Avenue and seven died at Linwood mosque. Another victim died later in Christchurch hospital. Three people are in custody over the mass shootings. An Australian man has been charged with murder and will appear in court today. (Photo by Mark Tantrum/Getty Images)

Yeni Zelanda Başbakanı saldırıdan önce bir mail aldı

CNN’in haberine göre, Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern Ofisi, Cuma günü camiye saldıran saldırganın niyetini, bu ırkçı saldırının planlarını içeren ve bu saldırıyı niçin gerçekleştirmek istediğini açıklayan bir mail aldı.

Andern’in basın sekreteri, CNN’e yaptığı açıklamada, söz konusu e-mailin memurların okuduğu genel mail adresine geldiği başbakanın ise bu maili okumadığını söyledi.

KATİLİN GÖNDERDİĞİ MAİLİ BAŞBAKAN OKUMAMIŞ

Avustralyalı terörist Brenton Tarrant internette yayınladığı açıklamada, yaptığı kanlı eylemin nedenlerini açıklamış.

Yeni Zelanda’nın Christchurch kentindeki iki camiye düzenlenen saldırıya ilişkin gözaltına alınan Brenton Tarrant, çıkarıldığı mahkemece cinayetten gözaltına alındı.

Christchurch kentindeki Al Noor ve Linwood Camilerinde cuma namazı sırasında 49 kişiyi katledip 40 kişiyi yaralayan Avustralyalı Tarrant, cinayet suçlamasıyla mahkemeye çıkartıldı. Yoğun güvenlik tedbirleri altında çıkartıldığı mahkemede kefalet talebinde bulunmayan Tarrant’ın, 5 Nisan’a kadar gözaltında tutulmasına hükmedildi. Saldırganın mahkeme huzuruna çıkarıldığı sırada gülümsediği ve eliyle ırkçı bir işaret yaptığı görüldü.

Başbakan Andern olayı Yeni Zelanda’daki en büyük toplu katliam olan terör eylemi olarak nitelendirdi. Yetkililer güvenlik riski seviyesini en yüksek seviyeye çıkardıklarını açıkladılar.

Şarkul Avsat