Brüksel Konferansı konusunda Müstakbel-ÖYH uzlaşı sağladı

Lübnan Başbakanı Saad Hariri liderliğindeki (Sünni) Müstakbel Hareketi ve Cumhurbaşkanı Mişel Avn’nın kurduğu (Maruni Hristiyan) Özgür Yurtsever Hareketi (ÖYH), yerinden edilmişler ve Hariri’nin Brüksel konferansına katılımı konularında uzlaştı.

ÖYH Milletvekili Mario Avn, “Bu adım, uzlaşıya mahkum olmamız dolayısıyla devam etmeyecek geçici bir buluttan başka bir şey değildi” ifadelerini kullandı. Avn, “Hükümet düşerse onunla birlikte CEDRE (Sedir) Konferansı da düşer, çukurdan ve başta ekonomik, yaşamsal baskılar olmak üzere içinde bulunduğumuz bu zor durumdan çıkmak için tüm beklentilerimiz de düşer” dedi.

Mario Avn, “Göçmenler Bakanı, bir plan hazırlayacak. Bu aşamada en önemli mesele olan yerinden edilmişler hususunda hükümetin dayanışmasını teyit etmek için Bakanlar Kurulu’ndaki herkesin de bu planı kabul etmesini umuyoruz. Hiç kimse, bu zor durumun ortasında hükümeti yıkma ve geriye dönüş sorumluluğunu alamaz. Bu durumda iç siyasi düzeyde bir intihar yaşanır” şeklinde konuştu. Avn, “ÖYH Genel Başkanı ve Dışişleri Bakanı Cibran Basil’in duruşu desteklenmeli. Heyeti oluşturan Başbakan Hariri, ilgili bakandan kendisine Brüksel’de eşlik etmesini istemeyerek bir hata yaptı. Basil’in sözleri de hatanın tekrarını önlemek amacıyla geldi. Atmosfer yükseldi, ancak tekrar sakinleşti” dedi.

Suriyeli mülteciler hususunda iki taraf arasındaki gerginlik devam ederken, eski Adalet Bakanı Eşref Rifi, “Bakan Basil’in hükümet hakkındaki ifadeleri, bu niyetleri yansıtıyor. Bu kabul edilemez. Durum, bir bakanın ve hükümetteki temsil ekibinin yetkilerini aşıyor” ifadelerini kullandı.

Müstakbel Hareketi siyasi büro üyesi ve eski Milletvekili Mustafa Alluş da “Basil, cumhurbaşkanlığına ulaşan siyasi çözümü sabote etmeye niyetli. Bu çözüm, ekonomik, sosyal ve politik meselelerle ilgili bir kurtarış sağlayabilmek için siyasi istikrarda maksimum düzeye çıkmaya dayalı” dedi. Alluş, Basil ve müttefiklerinin taahhütleri olduğunu da hatırlattı.

Özellikle de Bakan Basil’in “üçte bir engeli” konusundaki girişimleri sebebiyle hükümetin kurulmasında yaşanan 9 aylık gecikme sonrasında Müstakbel Hareketi tarafından yayınlanan medya ifadelerine destek verdiğini belirten Mustafa Alluş, “Bu ifadeleri, platformlarda değil Bakanlar Kurulu’nda görüşün. Mülteci meselesine değinilmek isteniyorsa Brüksel konferansına gidilmeli” dedi.

Geçen perşembe gününden bu yana yaşanan tırmanışa rağmen Milletvekili Enver el-Halil ise herhangi bir hükümet krizini reddetti. Milletvekili, “Lübnan’a göç eden Suriyeli kardeşler konusunda farklılıklar var. Ancak bu farklılıklar, hükümet krizi seviyesine ulaşmadı. Bazılarının gördüğü gibi Başbakan, Brüksel’e giden heyete başkanlık ederek Lübnan adına da konuşan kişiydi” açıklamasında bulundu.

Şarkul Avsat