Mahir Esed’in akrabası, Lübnan ordusu sayesinde serbest

Lübnan ordusu istihbarat birimi, 17 Mart’ta, iki hafta önce Bekaa bölgesinde kaçırılan Esed ailesine mensup Hüseyin el-Ali adlı rehinenin serbest bırakıldığını açıkladı.

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed’in erkek kardeşi Tuğgeneral Mahir Esed’in ailesine yakın Hüseyin el-Ali’nin serbest bırakıldığını duyuran Lübnan askeri istihbaratı, rehinenin ifadesine başvurmak için Beyrut’a götürüldü.

Askeri istihbarat birimi yayınladığı bildiride, “Geçen günlerde Bekaa’da silahlı kişiler tarafından kaçırılan Suriyeli Hüseyin el-Ali’nin serbest bırakılması için istihbarat birimi tarafından devam eden faaliyetler çerçevesinde, söz konusu isim serbest bırakıldı. Kendisinin sağlık durumu iyi” ifadelerine yer verildi. Bildiride, “İstihbarat Birimi, dahil olanları tutuklamak için soruşturmalara devam ediyor” denildi.

Lübnan’daki bir güvenlik kaynağının Şarku’l Avsat’a aktardığına göre, kaçırma eyleminin asıl nedenleri henüz belirlenemedi ve el-Ali’nin fidye için mi yoksa başka nedenlerden dolayı mı kaçırıldığına ilişkin henüz net bir bilgi yok.

Şarku’l Avsat’a konuşan kaynaklar ayrıca, Hüseyin el-Ali’nin Mahir Esed’in ailesine yakın bir isim olduğunu belirtirken, suçlulara yakın gruplara baskı yapılarak ve onlarla temasa geçilerek Hüseyin el-Ali’nin serbest bırakılmasının sağlandığını vurguladı. Kaçırma anından itibaren, suçluların takip edildiğini söyleyen kaynaklar, öncelik olarak “adamın Lübnan’ın doğusunda Suriye ile sınır Brital kırsalı yakınlarında tutulduğu” bilgisine ulaşıldığını açıkladı.

Beyrut’tan yayın yapan özel Merkeziyye Haber Ajansı’na göre, İç Güvenlik Güçlerine bağlı bilgi bölümü, Hüseyin el-Ali’nin arabasında ve telefonuna ulaştı. İstihbarat ile koordinasyon sağlandıktan sonra serbest bırakılması için baskı uygulandı. Kaynaklar, kaçırma eyleminin arkasında “kaçakçılık operasyonları veya bireysel sebepler” olabileceğine de dikkati çekti. Henüz olayla bağlantılı herhangi bir kişi gözaltına alınmazken, güvenlik kaynakları Şarku’l Avsat’a kovuşturma sürecinin yaşandığını vurguladı.

Kaynaklar ayrıca, Lübnan ordusunun Bekaa’daki tüm çeteleri takip ettiğini belirtirken, kaçakçılık faaliyetlerine katılanların tamamının yakalanıp adalete teslim edileceğini ifade etti. Kaynaklar, söz konusu sorunun köklü bir şekilde çözülmesinin planlandığını da vurguladı.

Lübnan ordusu, ülkenin doğusundaki terörist varlığını sona erdiren “Arsal Tepeleri Şafağı” operasyonu sonrasında iç istikrarı sağlamak, adam kaçırma, hırsızlık ve cinayetleri kovuşturmak amacıyla bir plan yürütüyor. Plan kapsamında çok sayıda üst düzey isim takip edilirken bazıları da tutuklandı. Bu çerçevede güvenlik operasyonu sırasında kaçmaya çalışan Ali Zeyd İsmail, vurularak öldürüldü. Aynı şekilde operasyonlarına devam eden ordu, Bekaa ve Baalbek’te güvenlik varlığını artırarak, bölgeyi istikrara kavuşturmak amacıyla kavuşturmasını da sürdürmeye devam ediyor.

Şarkul Avsat