Buteflika yetkisini seçilmiş cumhurbaşkanına devretmeyi kabul etti

Cezayir Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Ramazan Lamamra, Salı günü Moskova’da yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika’nın yetkisini, seçilmiş cumhurbaşkanına devretmeyi ve muhalefetin seçim hükümetine katılmasını kabul ettiğini bildirdi.

Lamamra, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile yaptığı ortak basın açıklamasında, Cezayir hükümetinin Cezayir halkının meşru taleplerine cevap verdiğini söyleyerek, “Önümüzdeki seçimler Cezayir tarihinde ilk kez yeni anayasa ve bağımsız bir seçim komisyonunun gölgesinde yapılacak” dedi. Bakan ayrıca, “Rusya, Cezayir’in durumunu anlayan ilk ortağımız olacak” ifadelerini kullandı.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’da, “Rusya haftalarca süren eylemlerin ardından muhalefetle müzakere sonucunda seçim yapılmasını desteklemektedir. Moskova, Cezayir’e herhangi bir dış müdahaleyi reddetmektedir” dedi.

Öte yandan binlerce Cezayirli öğrenci, Pazartesi günü Buteflika’nın yönetimde kalacağı açıklamasını protesto etmek amacıyla başkent meydanındaydı. Protestolar, 19 Mayıs 1962 Cezayir bağımsızlığının yıl dönümüne denk gelirken, protestolarda orduya gönderilen ilk mesaj halkın seçimine müdahale etmeden değişim için anayasal misyonun yerine getirilmesi oldu.

Buteflika, Cezayir’deki benzeri görülmemiş protestolar nedeniyle beşinci dönem Cumhurbaşkanlığı adaylığından vazgeçmişti. Ancak 18 Nisan’da yapılacak seçimleri belirlenmemiş bir tarihe kadar erteleyip anayasayı düzenlemeye yönelik olan ulusal konferans sonuçlanana kadar görevde kalacağını açıklamıştı.

Şarkul Avsat