ABD: “Husilere ait silahlar bölge ülkelerini tehdit ediyor”

ABD’nin Yemen Büyükelçisi Matthew Toler, darbeci Husilere ait silahların bölge ülkelerini ve Yemen’i tehdit ettiğini söyleyerek, silahların yalnızca devletin elinde olması gerektiğini vurguladı.

Büyükelçi, Husileri, Hudeyde limanında BM’nin desteklediği barış anlaşmasının uygulanmasını durdurmakla suçlarken, teröristlere ait silahların bölge ülkeleri için tehdit oluşturduğunu söyledi. Toler, Yemen’e silah tedarikinin yasaklanması için uluslararası kararlara uymak gerektiğini belirtti.

Toler, Güney Aden’de gerçekleştirilen basın toplantısı sırasında, Husilerin erteleme dedikleri anlaşmaların uygulanmasında ABD’nin hayal kırıklığına uğradığını belirterek, geçtiğimiz Aralık ayında yapılan barış müzakerelerinde imzalanan anlaşma olasılığından umutlarını kaybetmediklerinin altını çizdi.

Büyükelçi, Yemen’deki çatışmanın sonra ermesi için ülkesinin elinden gelen her türlü çabayı gösterdiğini, Yemen’in birliği ve istikrarına olan her şeyin altına imza attıklarını ifade etti. Toler açıklamasında, Yemen’de gerçekleştirilen toplantıların çeşitli alanlardaki işbirliğini güçlendirmeyi hedeflediğini söyledi.

Yemen Büyükelçisi, ABD’nin Yemen hükümetine olan desteğini devam ettireceğini vurgulayarak, stratejilerinin radikal gruplarla yüzleşmek için hükümet ile birlikte çalışmak olduğunu ve ülkesinin büyükelçiliğini Yemen’in başkenti Sana’da açmayı umduklarını söyledi.

Toler ayrıca, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun bölgeden ayrılmadan,  İran’ın faaliyetleri ve niyetleri hakkında açıklama yapacağını söyledi.

Şarkul Avsat