Husiler daha önce reddettikleri BM planını kabul etti

Yemen Dışişleri Bakanı Halid el-Yemani, Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths’in Husilerin el-Salif ve Ras İsa limanlarından geri çekilmelerine ilişkin planı hakkında açıklamada bulundu.

Yemani ilk aşamanın geri çekilmenin gerçekleştiği bölgelerin güvence altına alınmasına dair meydana gelen anlaşmazlığın çözümüne dayandığını söyledi. Yemani bu çözümün Husilerden, BM’den ve Yemen hükümetinden temsilcilerin bulunduğu bir ekip aracılığıyla sağlanacağını söyledi.

Şarku’l Avsat’a açıklamalarda bulunan Yemani, söz konusu ekibin kabul edilmesi halinde ilk aşamada, el-Salif ve Ras İsa limanlarının da aralarında bulunduğu bölgelerden geri çekilme sürecini kontrol edeceğini, ardından Yemen yasaları doğrultusunda Hudeyde ve limanlardaki güvenlik makamlarının durumunun görüşüleceğin, belirtti.

Griffiths’in ofisinden yapılan açıklamada taraflarla gerçekleştirilen yapıcı görüşmelerden sonra, Hudeyde anlaşmasına uygun olarak yeniden konuşlandırma sürecinin ilk aşamasının uygulanması konusunda kayda değer bir ilerleme olduğu belirtilmişti. Açıklamada ayrıca teknik detayların daha sonra onaylanmak üzere Yeniden Düzenleme Koordinasyon Komitesi’ne (RRC) sunulacağı bilgisi verilmişti.

GİRİŞİM MİLİSLER TARAFINDAN KABUL EDİLDİ

Açıklamanın devamında Griffiths’in tarafların kaydettiği ilerlemeyi memnuniyetle karşıladığı, bu planın RRC tarafından hızlıca onaylanmasını beklediği ve BM’nin bu ilerlemenin Yemen’de kapsamlı bir siyasi çözüm yolunu açacağını umduğu aktarılmıştı.

Yemani açıklamasının devamında General Lollesgaard tarafından 18 Şubat’ta sunulan ile aynı olan Griffiths’in planına ve Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi’nin bu ayın 5’inde gerçekleştirilen toplantı sırasında sunduğu girişime dikkat çekti. Yemani bu girişimin ve planının milisler tarafından kabul edildiğini açıkladı. Yemen hükümetinin barış elini uzatarak herkesle iletişim kuracağını ve uluslararası topluma taahhütlere saygı göstermesi için baskı yapacağını vurgulayan Yemani, BM Genel Sekreteri’nin ahlaki sorumluluğunu ve Yemen Cumhurbaşkanı’nın önünde devlet kurumlarının Hudeyde’ye geri döneceği yönündeki sözüne olan bağlılığını dile getirdi.

Husi milislerin anlaşmanın uygulanması konusunda üç buçuk aydan fazla bir süre gecikmesine rağmen hükümetin İsveç Anlaşması’nın şartlarını uygulamaya ve barış yolunu izlemeye devam ettiğini belirten  Yemani şu ifadeleri kullandı:

“Bu talepleri barış sağlanana kadar sürdüreceğiz. Çünkü hükümet, İsveç Anlaşması’nın başarısızlığını kabul etmiyor ve bu konuda tüm ülkelere tam bir sorumluluk yüklüyor.”

Yemen hükümeti heyetinin üyelerinden Askar Ahmed Zail de BM Özel Temsilcisi Griffiths’in Hudeyde’deki yeniden konuşlandırma sürecinin ilk aşamasının uygulanmasına ilişkin açıklamalarına eleştirilerde bulundu.

Zail, Twitter üzerinden yaptığı bir paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

“Martin Griffiths ve ekibi ile Michael Lollesgaard ekibi! Her ikiniz de denize ekin eken kimseler gibisiniz. Sizin Muhammed el-Husi ile görüştükten sonra ‘anlaşmanın uygulanmasına ilişkin atılan somut adımlar’ olarak adlandırdığınız şey Husi terörü nezdinde bir seraptan daha fazlası değildir. Yemenli isyancılar teslim olmayacaklarını söylüyor.”

Açıklamasının devamında Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi tarafından temsil edilen Yemen hükümetinin barış için elinden geleni yaptığını belirten Zail, Husiler tarafından işlenen tüm uluslararası egemenlik ihlallerine rağmen Koalisyon’un BM’nin tüm taleplerine cevap verdiğini vurguladı.

Şarkull Avsat