Abbas, Pompeo’nun diyalog teklifini reddetti

Filistin Başbakan Yardımcısı ve hükümet sözcüsü Nebil Ebu Redine, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun arabulucular vasıtasıyla Filistin yönetimi ile diyalog başlatma talebinde bulunduğunu söyledi. Ancak Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın, ABD hükümetinin Kudüs konusundaki kararlarından geri adım atmadan böyle bir diyalog başlatmayı reddettiği ifade edildi.

Resmi sözcü, Washington’un Abbas ile diyalog başlatmak için Arap ve acemlerden arabulucular göndermesine rağmen ABD yönetimi ile ilişkilerin hala kopuk olduğunu vurguladı. Ebu Redine, “Devlet Başkanı’nın tutumu, Kudüs ile ilgili kararlar konusunda geri adım atılmadıkça böyle ilişkiler kurmanın söz konusu olmayacağı yönünde” dedi.

Ebu Redine, Ramallah’ta verdiği konferansta, “İşler hala çok karmaşık.  ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo buraya bir ziyarette bulunarak Filistin yönetimi ile diyalog talebinde bulundu. Ancak yönetim, ABD, Kudüs’ün işgal yönetiminin başkenti olarak ilan etme adımından vazgeçmeden Washington hükümeti ile diyalogda bulunmama konusunda ısrarcı” ifadelerini kullandı.

‘ABD’NİN FİLİSTİN’E KARŞI KOMPLOSU DEVAM EDİYOR’

Başbakan Yardımcısı, ABD yönetimini, Filistin halkına karşı komplo gerçekleştirmek için İsrail ile anlaşmakla suçladı. Ebu Redine, “ABD’nin İsrail’le ortak olduğu komplo devam ediyor. ABD, zorba etkisiyle bölgedeki bazı ülkeleri de beraberinde sürüklüyor. Ancak Filistin Devlet Başkanı’nın kabul etmediğini hiçbir Arap devleti kabul etmeyecektir. Dolayısıyla bu komploya karşı tam bir mücadele söz konusu” dedi.

Ebu Redine, Hamas’ı ABD’nin Yüzyıl Anlaşması’nı kolaylaştırmakla suçladı. Redine, “Gazze’de meydana gelen darbe girişimi, Arap baharının başlangıcıydı. Bunlar bilindik sömürgecilik projeleri. Hamas, Yüzyılın Anlaşmasının uygulanmasını kolaylaştırmak için sabit hızlı adımlarla ilerliyor. Halkımız ve kutsallarını hedef alan komplo hala devam ediyor. Hamas’ın, Ulusal Filistin Projesi’nin sonunun Batı Şeria’yı Gazze’den ayırmakla başladığının farkına varması gerekiyor. Halkımız, işgal ve Hamas tarafından çirkin bir saldırıya maruz kalıyor. Ancak tüm bunlar, Ulusal Filistin Projesi’ni değiştirmiyor. Projenin çökmesine ve Gazze’de bir devlet kurulmasına izin vermeyeceğiz. Halkımız ulusal projeyi korumak, bağımsızlık ve özgürlüğe ulaşmak için onlarca yıl feda etti. Bu da Allah’ın izniyle gerçekleşecek” dedi.

‘BİR YOL AYRIMINDAYIZ’

Ebu Redine, “Hamas ve İsrail tarafından gerçekleştirilen saldırıya rağmen onarım yolu hala açık. Filistin yönetimi, Hamas, İsrail ve ABD ile ilişkiler konusunda çok önemli kararlar aldı. Bizler, bir yol ayrımındayız. Ancak Hamas’ın yasal ve ulusal olan dönmesi için hala fırsat var. Kuşatmanın sona ermesinin yolu, Filistin’e dönmektir. Ulusal birlik, mukaddes bir şeydir. Biz seçime gitmeye hazırız. 2006 yılında Hamas’ın seçimi kazanmasının ardından yönetimi devretmiştik” dedi.

Nebil Ebu Redine, İsrail hakkında ise “İstenen, yerleşimin durdurulması ve imzalanan kararlara bağlı kalınması. Bu da ancak Merkezi Meclis’in kararları uygulamasıyla gerçekleşecek” ifadelerini kullandı. İsrail’le yapılan tüm anlaşmaların iptal edilmesi ve ilişkilerin yeniden tanımlanmasına işarette bulunan Ebu Redine, bundan sonra önemli ve planlı adımların atılması gerektiğini söyledi.

ABD’NİN KUDÜS KARARINA TEPKİ

Filistin hükümet sözcüsü, ABD hakkında ise Washington’un Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma ve başkentini taşıma kararından vazgeçmesinin ilişkileri yeniden başlatmanın anahtarı olacağını söyledi.

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Konseyi Genel Sekreteri Saib Ureykat, ABD’nin mevcut politikasına devam etmesinin Filistin-İsrail çatışmasının bir asırdan daha uzun bir süre devam etmesini kesinleştireceğinin altını çizdi.

Şarkul Avsat