Tayland’da darbeden 5 yıl sonra genel seçim yapılıyor

Tayland halkı, 2014 yılında yapılan askeri darbeden 5 yıl sonra milletvekili seçimlerinde oy kullanmak için bu sabah sandık başına gitti.

AFP’ye açıklama yapan Tayland Seçim Komisyonu Genel Sekreteri, ülkedeki 92 bin 500 seçim merkezinin kapılarının bu sabah 08.00’da açıldığını ve 51 milyon seçmenin akşam 17.00’ya kadar oy kullanabileceğini bildirdi.

51 milyon seçmenin arasında, ilk kez seçmen listelerinde yer alan 18 ila 25 yaşları arasındaki 7 milyon Taylandlı da yer alıyor.

Tayland Kralı Maha Vajiralongkorn, seçimin hemen öncesinde yaptığı yazılı açıklamada, liderlerin rolünün, kötü insanların güç kazanmasına ve kaos çıkarmasına son vermek olduğunu belirterek, barışçıl bir ulus tesis edilmesi konusunda liderlere destek olunması gerektiğini ifade etti.

Tayland’da bugün yapılan seçimlerde 51 milyon seçmen 500 sandalyeli Temsilciler Meclisi’ne temsilci seçmek için oy kullanacak.

Yeni meclis, tamamı askeri cunta tarafından atanmış senato ile yeni hükümeti seçecek.

Tayland, Genel Kurmay Başkanı Prayuth Chan-ocha’nın 2014’de seçilmiş hükümete karşı ülkedeki karışıklıkları ileri sürerek yönetime el koymasından beri askeri yönetimle idare ediliyor.

Şarkul Avsat