​Nahda Hareketi, parlamento seçimleri için adaylarını kararlaştırdı

Tunus’taki mevcut hükümet koalisyonuna katılacak olan Nahda Hareketi Partisi Şura Konseyi, 6 Ekim’de yapılması planlanan parlamento seçimlerinde yer alan isimlerin bulunduğu seçim listesini onayladı. Şura Konseyi, Nahda Hareketi Sözcüsü İmad el-Humeyri’nin listesinin onaylama kararının seçimlere yönelik hazırlıklara resmen başlandığı anlamına geldiğini açıklamasının ardından Nahda Hareketi’ni seçimlere dahil etti.

Nahda Hareketi, “Partimizin demokrasisi ile ülkemizin rönesansı” sloganı ile yapısını yenileyerek yerel düzeyde 271 konferans düzenledi. Partinin seçim sürecine katılmak için atması gereken adımlardan biri olan eyaletler düzeyindeki konferansları ise yakın zamanda gerçekleştirmesi bekleniyor.

Geçen hafta sonu Hammamet’te 26’ıncı oturumunu gerçekleştiren Şura Meclisi, Tunus Cumhurbaşkanı el-Baci Kaid es-Sibsi’nin 20 Mart’ta, Bağımsızlık Günü vesilesiyle yaptığı konuşmadaki milli birlik çağrısına övgüde bulundu. Cumhurbaşkanı’nın demokratik geçişin başarısındaki rolüne dikkat çekti. Şura Konseyi, devlet kurumlarının siyasi rekabetten ve parti propagandasından uzak durması gerektiğini vurguladığı açıklamasında bunun gelecek seçimlerin başarısı için en iyi koşulları sağlamaya yardımcı olması gerektiğini kaydetti.

Nahda Hareketi liderlerinden Abdulhamid Cellasi, Şura Konseyi’nin oturum aralarında, bir radyoya verdiği demeçte, 28 Nisan’da yapılması planlanan konferansı düzenlemeyi başarması halinde hareketin en büyük siyasi rakibinin Yusuf Şahid ve Yaşasın Tunus Partisi olacağını düşündüğünü söyledi. Cellasi konuşmasının devamında yeni kurulan bu partinin, Nahda Hareketi ile büyük bir yarışa girebileceğini kaydetti.

Şarku’l Avsat’a açıklamalarda bulunan Özgürlük ve İlerleme Halk Partisi Başkanı Cellul Azzuna, muhalif sol Halk Cephesi Koalisyonu’nun Hamma Hammami’nin adaylığı ile ilgili anlaşmazlık ve Demokratik Yurtseverler Partisi liderlerinden el-Münci el-Rahavi’nin adaylığının reddedilmesi hakkında yaptığı açıklamada partinin çoğunluğunun Hammami’nin adaylığı yönünde imza attığını ve anlaşmazlığın son bulduğunu söyledi.

Özgürlük ve İlerleme Halk Partisi’nin Halk Cephesi’ndeki diğer partilere olan tavrını eleştiren Azzuna, partinin cephedeki diğer liderlere danışmadan cumhurbaşkanlığı seçimleri için aday göstermesinin doğru olmadığını söyledi. Azzuna açıklamasının devamında Özgürlük ve İlerleme Halk Partisi’nin el-Münci el-Rahavi’yi aday gösterme kararı ile kendisini siyasi bir çıkmazda bıraktığı değerlendirmesinde bulundu. Partinin söz konusu kararının koalisyondaki uyuma etkisine de değinen Azzuna, koalisyonun görüş ve kararlar düzeyinde birbirinden farklı tarafları içerdiğini fakat esas noktalarda ve partinin siyasi kaderi ile ilgili kararlarda tarafların ayrışmadığını belirtti.

Özgürlük ve İlerleme Halk Partisi tarafından yayınlanan açıklamada, Hamma Hammami’nin adaylığı ile ilgili olarak Hammami’nin cephe taraftarlarının genel desteğini kaybettiği değerlendirilmesinde bulunuldu. Halk Cephesi içerisinde yaşanan hareketliliği takip eden bir kaynak tarafından verilen bilgilere göre yapılan açıklamalarda cephenin birliğine bağlı kalmak yönündeki ısrarına rağmen parti kulislerinde ciddi anlaşmazlıklar yaşanıyor.

Cumhurbaşkanlığı seçimleri için aday olan el-Münci el-Rahavi, cephe içerisindeki sıkıntılara işaret ederek bu durumun partinin seçmen tabanının azalmasına yol açtığını belirtti.

Halk Cephesi Koalisyonu, 2014 yılında yapılan parlamento seçimlerinde 15 sandalye elde etti. Nahda Hareketi’nin katıldığı koalisyona girmeyi reddettikten sonra bu yılın sonunda sona erecek parlamento dönemi boyunca muhalefet saflarında yer aldı.

Şarkul Avsat