Yeni Zelanda’daki cami katliamını Kraliyet Komisyonu soruşturacak

Yeni Zelanda’nın Christchurch kentindeki 50 kişinin hayatını kaybettiği, 50 kişinde yaralandığı terör saldırısının araştırılması için Kraliyet Soruşturma Komisyonu kurulduğu bildirildi.

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, bugün gerçekleştirdiği basın toplantısında Christchurch’te 50 kişinin ölümüne yol açan iki camiye düzenlenen terör saldırısına neden olan şartlar hakkında geniş bir soruşturma başlattığını duyurdu.

Ardern, Wellington’da gerçekleştirilen basın toplantısında, Kraliyet Soruşturma Komisyonu, böyle bir saldırının nasıl gerçekleştirebildiğini, silah temin etmesi ve güvenlik ve istihbarat teşkilatlarının olaydaki rolünü araştıracağını söyledi.

SORUŞTURMA DAHA GENİŞ ELE ALINACAK

Yeni Zelanda Güvenlik İstihbarat Servisi’nin (SIS),  yanı sıra Hükümet Haberleşme Güvenlik Bürosu (GSCB), Polis, Gümrük, Göçmenlik ve diğer kurumlarında da ortak soruşturmaya katılacak.

Uzmanlar, 15 Mart’ta iki camiye gerçekleştirilen saldırıların ardından hükümetin,  büyümekte olan ‘beyaz ırkın üstünlüğünü savunan gruplar’ yerine ‘cihatçı’ terörizme odaklanması nedeniyle başarısızlığa uğradığına işaret etti.

28 yaşındaki beyaz ırkın üstünlüğünü savunan Avustralyalı teröristin 5 Nisan’da yeniden hakim karşısına çıkarılması bekleniyor.

Şarkul Avsat