​Fransa’dan İran’ın Mahan Havayolları’na uçuş yasağı

Fransa, ABD tarafından gelen yoğun baskı sonrasında, Suriye ve Orta Doğu’daki diğer savaş bölgelerine askeri personel ve teçhizat taşıdığı suçlamasıyla İran’ın Mahan Havayolları’na ülke içi ve dışına olan uçuşları yasakladı.

Paris, François Hollande cumhurbaşkanlığında Mahan havayollarının lisansını iptal etmeyi düşünmüştü ancak İran ile dünya güçleri arasında 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmanın imzalanmasının ardından, bu adımın ilişkilere zarar verebileceğinden endişe ederek geri adım atmıştı.

ABD, İran Devrim Muhafızları’na maddi ve diğer şekillerde destek sağladığını öne sürerek, 2011 yılında Mahan havayollarına yaptırım uygulamaya başladı ve Avrupalı müttefiklerini de kendisine uyması için baskı uyguladı.

Geçtiğimiz Ocak ayında Almanya da benzer bir hamle gerçekleştirerek, Mahan Havayolları’nın lisansını iptal etmişti.

Reuters’a konuşan Fransız diplomatik bir kaynak, “İstihbarat servislerimiz aracılığıyla havayolunun faaliyetlerini biliyorduk. Almanya’nın attığı adımın ardından bu bir güvenilirlik meselesi haline geldi” şeklinde konuştu.

Fransa’nın, Tahran’dan Paris’e haftada dört uçuş gerçekleştiren Mahan Havayolu’na yönelik yasağı 1 Nisan’dan itibaren yürürlüğe girecek.

Havayolu’nun web sitesinden artık rezervasyon yapılamıyor ve Paris’teki ofislerine yapılan çağrılara da cevap verilmiyor.

Şarkul Avsat