​İşgalciler, 9 yaşındaki Filistinli çocuğu neden gözaltına aldı?

Sosyal medya platformları, bugün sabah saatlerinde İsrailli işgalcilerin, Filistin’de bir okula 9 yaşındaki bir çocuğu gözaltına almak için baskın düzenlediği bir video ile çalkalandı. Binlerce paylaşım alan videoda bulunan 9 yaşındaki çocuğun, Salfit saldırısını gerçekleştiren ve İsrail’in 19 Mart’ta suikast düzenlediği Ömer Ebu Leyla’nın erkek kardeşi olduğu iddia edildi. Ancak gerçekte, Batı Şeria’nın kuzeyinde bulunan Salfit kentindeki ez- Zaviye köyünden olan Ömer Ebu Leyla ile herhangi bir bağlantısı yok.

Videoda Eski Şehir’deki yerleşimcilerle dolu ‘el-Hac Ziyad Ceber’ okulunun içerisinde Zeynelabidin Eşref İdris ve küçük kardeşi Teym’i gözaltına almak isteyen askerler görünüyor. Uzun süren çatışmaların ardından öğretmenler, Teym’i kurtarabildi. Ancak Zeynelabidin gözaltına aldı.

Videoda yer alan 9 yaşındaki çocuk Zeynelabidin Eşref İdris, Batı Şeria’nın güneyindeki Eski Şehir’de yaşıyor. İsrail güçleri küçük çocuğu 18 Mart’ta yani Ömer Ebu Leyla suikastından bir gün önce gözaltına almış birkaç saat sonra serbest bırakmıştı.

Askerlerin onu taş atmakla suçlayarak okuldan zorla alınıp götürülüşünü anlatan İdris, askerlerin kendisini tartaklayarak askeri araca bindirdiğini söyledi. Şehirde Cabir adıyla bilinen gözaltı merkezine götürülen çocuk, annesinin merkeze gelip kendisini almadan önce İsrail polisinin onu tehdit ettiğini ve susturmak için kendisine silah doğrulttuğunu belirtti.

İsrailli askerler genellikle temas hatlarında ve doğrudan İsrail egemenliği altında bulunan okullara öğrencilerin ordu araçlarına ve yerleşimcilere taş atmakla suçlayarak baskın gerçekleştiriyor. Askerler çocuklara ateş açıyor veya göz yaşartıcı gaz kullanıyor.

Cezaevlerinde yaşlı ve kadınları tutan İsrail ordusu, çocukları zorla gözaltına alıyor.

Şarkul Avsat