Batık gemilerin kaşifi Suudi dalgıcın hikayesi

Derin sulardaki batık gemilerin esrarengiz büyüsünü yakından gözlemlemeyi hobi haline getirmiş genç Suudi dalgıç Samir Hüseyin Flemban, dalış tutkusu için dalgaların ve karanlığın önündeki tüm engelleri geride bırakarak okyanuslara kulaç atıyor.

19 yıl önce dalmaya başlayan Samir Hüseyin Flemban, “2000 yılında dalış temellerini öğrendim ve sadece bir yılda usta oldum. 2003’te 900’den fazla dalış yapmayı başardım.” dedi. Dalış konusunda hızla kendini geliştiren Samir Hüseyin, antrenör oldu ve çevre bilinci konusunda birçok kişiye yol gösteren bir konum aldı.

“YÜZMEDE İYİ OLAN HERKES DALIŞ YAPABİLİR”

Flemban, “Yüzmede iyi olan herkes dalış yapabilir. Hava tüpleriyle dalış yapabilirsiniz. Dalış, teorik kısım olan karada eğitimle başlar sonrasında yüzme havuzuna geçilir. Öğrenci dalış ekipmanını kullanmayı öğrenip özel becerileri kazandığı an denize açılmaya hazır hale gelir. En son aşama ise, denizin güzelliğine açılmak için kişinin korkusunu yenip cesaretle öne atılmasıdır.” dedi.

Suudi Arabistan’daki dalgıçlık, son yıllarda genç meraklılar, macera ve keşif araştırmacıların gözdesi haline gelerek hızla yayıldı. Kızıldeniz, güzel mercan resifleri açısından dünyanın en zengin  denizlerinden biri, özellikle rekreasyonel dalışın maksimum derinliği 40 metre olduğundan dalış meraklıları için harika bir platform oluşturuyor.

Gece dalışı ve mağara dalışının en güzel dalış stillerinden biri olduğuna değinen Samir Hüseyin, yaklaşık 4 yıl önce batık gemilere merak salarak kendini onları keşfetmeye adadı.

“SAĞLIĞINIZI DÜŞÜNMEK, MACERA ARAMAKTAN DAHA ÖNEMLİ”

Dalgıçların güvenliği için dalgaların yüksek olduğu zamanlarda dalış turlarının iptal edilmesi gerektiğini belirten Samir Hüseyin,  “Mekke yakınlarında Şuba Denizi’nde özel bir teknem vardı. Ben ve birkaç arkadaşım sabahın erken saatlerinde bir gezintiye çıkmıştık fakat dalgalar bir anda artarak tekneyi alabora etti. Yüzerek tekneye döndüğümüzde tüm iletişim araçlarımızın bozulduğunu gördük ve bir şekilde sahil güvenliğe ulaşmaya çalıştık. Ekiplerin gelmesinin ardından hemen sahile döndük. Bu gibi durumlarda macera aramanıza gerek yok. Sağlığınızı ön planda tutmanız gerektiğini unutmayın.” dedi.

Al Arabiya