​Afrika liderleri Polisario’yu destekliyor

Afrikalı pek çok lider, Sahra’nın Fas’tan ayrılmasını isteyen Polisario Cephesi’ne desteklerini dile getirdikleri belirtildi.

Güney Afrika Başkanı Cyril Ramaphosa, Güney Afrika Kalkınma Topluluğu’nun daveti üzerine başkent Pretoria’da 2 gün süren bölgesel liderler toplantısının, tarihi bir dayanışma hareketini temsil ettiğini söyleyerek, “Biz sizin yanındayız ve sizi destekliyoruz ve sizi asla unutmayacağız” dedi. Fas, egemenliği altındaki özerklik dışındaki herhangi bir çözümü reddederken, Pretoria Konferansı, Cezayir’in desteklediği Polisario Cephesi’nin kabul ettiği çözüm olan Batı Sahra’da referandum için Fas’a baskı yapıyor.

Öte yandan Namibya Devlet Başkanı ve şu anda 15 devleti kapsayan grubun başkanı olan Hage Geingob yaptığı açıklamada “Uluslararası toplum, Batı Sahra sorununu bir kez ve herkes için çözme çabalarını desteklemeye devam etmeli. Bu, kendi kaderini belirleme, özgür ve adil bir referandum düzenlemek için yapmalı” ifadelerini kullandı.

Fas Pazartesi günü Marakeş Afrika Bakanlar Konferansı’nda 36 ülkenin desteğini kazandı. Birleşmiş Milletler (BM), Sahra anlaşmazlığı konusundaki siyasi süreçte herhangi bir ‘müdahaleye’ karşı olduğunu açıkladı. Marakeş’teki Afrika Bakanlar Konferansına 15 SADC ülkesinden 8’i katıldı.

Marakeş Konferansı’nın son açıklamasında “Birleşmiş Milletler, Sahra sorununa her iki tarafın da kabul edeceği gerçekçi ve kalıcı siyasi bir çözüm kapsamında eşsizdir” ifadeleri kullanıldı. Marakeş Konferansı’na katılımcılar, Moritanya’nın başkenti Novakşot’ta düzenlenen Sahra ile ilgili bölgesel anlaşmazlık konusunda düzenlenen Afrika Birliği Konferansının 31. olağan oturumuna katılan Afrika Devlet ve Hükümet Başkanlarına, bilgelik ve koordineli hareket etme vizyonunun uygulanması için çağrıda bulundu.

Bu bağlamda, katılımcılar BM’nin Sahra sorununa kabul edilebilir, gerçekçi, pratik ve sürdürülebilir bir siyasi çözüm için 693 sayılı kararın kabul edilmesi memnuniyetle karşıladı. Ayrıca katılımcılar Afrika Birliği çalışmalarında huzurun sağlanmasının yanı sıra Afrika Komisyonu Başkanı ve Hükümet Başkanlarının görüş birliği konusunda yapılan istişareleri göz önünde bulundurarak, 693 sayılı kararın metni ve ruhunun korunması tavsiyesinde bulundu. Afrika Birliği (AfB) Komisyonu Başkanı ve BM’nin etkin desteklerini takdir eden katılımcılar ayrıca, Birliğin eski, şimdiki ve gelecekteki Başkanından oluşan Afrika Birliği Troika mekanizmasının 693 sayılı kararla kurulmasını memnuniyetle karşıladı.

Şarkul Avsat