Yemen iç savaşı beşinci yıla mı giriyor?

İran destekli darbeci Husi milislerinin lideri Abdulmelik el-Husi, Yemen’deki savaşı beşinci yıla taşıma konusunda tehditte bulundu.

Abdulmelik el-Husi, Stockholm Anlaşması gereği, Husilerin Hudeyde ve limanlardan çekilmeyeceğini vurguladı. Husi grubunun şehri meşru hükümete teslim etmeyeceğini vurgulayan el-Husi, Hudeyde’nin güvenlik ve yönetimi açısından Sana’daki unsurlarının elinde kalacağının altını çizdi.

Husi milislerinin lideri Abdulmelik el-Husi, “Kararlılığın Dördüncü Yıldönümü” münasebetiyle yaptığı konuşmada, ‘hain’ olarak nitelenen Yemen eski Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih’i öldürmekle övündü. Abdulmelik el-Husi, gelecek dönemde Sana’daki devlet kurumlarında ‘grubunu kemiren güveler’ olarak nitelediği takipçilerine yönelik bir temizlik operasyonu başlatacağını söyledi.

Öte yandan Suudi Arabistan’ın Yemen Büyükelçisi Muhammed Al Cabir, Şarku’l Avsat’a verdiği röportajda, Riyad’ın 4 yıl önce Husi milislerinin darbesinin ardından Yemen halkına yardım için başlattığı ‘Kararlılık Fırtınası’ operasyonun, ‘tercihen değil savaş nedeniyle zorunlu olarak gerçekleştirildiğini’ vurguladı. Suudi Arabistan’ın Yemen’e barışçıl politik çözümlere destek verdiğinin altını çizen elçi, Stockholm Anlaşması’nın bu bağlamda imzalandığını söyledi. Muhammed Al Cabi ayrıca, Husilerin meşru hükümete yaptığı darbeden bu yana 70’ten fazla anlaşma imzalayıp uygulamadığını ifade etti.

Suudi Büyükelçi, Husi milislerinin çok küçük bir azınlık olduğuna dikkat çekti. Husilerin tüm bunları İran tarafından sağlanan finans, Hizbullah’ın eğitimi ve şartları kullanarak gerçekleştirdiğini söyleyen Al Cabi, milislerin devleti silah gücü ile zorla kontrol altına aldığını belirtti. Yemen’in doğusundaki el- Mehre ilindeki Suudi varlığının silah ve uyuşturucu kaçaklığını durdurduğuna dikkati çeken elçi, Suudi Arabistan’ın meşru hükümetin talebi üzerine Mehre’de bulunduğunu ifade etti.

Şarkul Avsat