Sudan’da spontane protesto gösterisi

Sudan halkı, planlanmamış bir gösteri düzenleyerek, Sudan Meslek Grupları Birliği’nin (SPA) daveti olmadan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir’e istifa çağrısı yaptı.

Görgü tanıklarına göre, Ombada ve Sug Libya bölgelerinden yüzlerce vatandaş doğaçlama biçimde Omdurman’ın batısında sürpriz bir gösteri düzenledi. Güvenlik güçleri de “Barış ve Adalet Özgürlüğü”, “Halkın seçimi devrim” gibi sloganlar atan eylemcileri, göz yaşartıcı gaz kullanarak dağıtmaya çalıştı.

Özgürlük ve Değişim kuvvetleri altında toplanan muhalifler, 27 Mart’ta bireysel ve kitlesel gösteriler için bir araya gelirken, eylemcilerin bugün de gösterine devam edeceği belirtildi.

AĞIR CEZALARA RAĞMEN PROTESTOLAR DURMUYOR

Öte yandan SPA ve müttefikleri, “Çocukların hayatı birliği” sloganı altında hafta sonu da bir araya gelme çağrısında bulundu. Hartum ve diğer şehirlerden halka da toplanma çağrısı yapılırken, eylem gündemine göre, vatandaşların Hartum’da 6, Omdurman’da 9 noktadan hareket etmesi bekleniyor.

SPA’nın çağrıları, eylemciler tarafından genel olarak yaygın bir cevap alırken, son dört aydır ülkede devam eden gösterileri durdurmak için eylemcilere karşı ağır cezalar verildi.

Öte yandan muhalif Sudan Merkezi Doktorlar Komitesi, 80 yaşındaki bir Sudanlının geçen pazar günü bir patlayıcının evine isabet etmesinin ardından öldüğünü belirtti.

Komiteden aktarılana göre, Şeyh Haşim Osman göz yaşartıcı gaz ile zehirlenerek öldü. Komite ayrıca, bir yaşlı kadının daha evine atılan bir göz yaşartıcı gaz bombası dolayısıyla astım krizi geçirerek öldüğünü açıkladı.

SUDAN, ARAP ZİRVESİ’NE KATILMA KONUSUNDA İSTEKLİ

Diğer taraftan Sudan Dışişleri Bakanları, başbakanın birinci yardımcısı ve Savunma Bakanı Avd bin Avf’ın bu ayın sonunda Tunus’taki Arap zirvesine katılacak Sudanlı heyete liderlik edeceğini ifade etti. Sudan gazetelerinin de alıntı yaptığı raporun aksine, Devlet Başkanı Ömer el-Beşir’in heyete liderlik edeceği aktarıldı.

Sudan Basın Servisi Merkezinin Dışişleri Bakanı Dardiri Muhammed Ahmed’den belirttiğine göre Sudan, Arap zirvesine katılma konusunda istekli.

Muhammed Ahmed, Tunus zirvesinin Sudan’da barış ve kalkınmaya verilen desteği ele alacağını vurguladı. Sudan heyetinin, bu ayın 30’unda başkent Tunus’a gideceği ifade edilirken, zirve sırasında Dışişleri Bakanlarının yanı sıra Arap liderlerle de görüşmelerin gerçekleşeceği belirtildi.

Öte yandan İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch), Tunus’a Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir’in ülkeye girişini engelleme veya Tunus’a giriş yaptığı an tutuklanması çağrısında bulundu.

Moskova merkezli Sputnik haber ajansına göre Tunus, Uluslararası Ceza Mahkemesine karşı yükümlülüklerini ihlal etme ve Arap zirvesine katılmak için gelen Arap bir lideri tutuklama konusunda sıkıntıyla karşı karşıya.

Ajansın, 27 Mart’ta Tunus medya organlarından aktardığına göre Tunus, Ceza Mahkemesi’nin kararlarını uygulama yükümlülüklerine dayalı olarak, hükümetten resmi bir karar yayınlanmamış olsa da sorunla ilgili görüşmelere tanık oldu.

Aynı şekilde Tunus’un, uluslararası yasalara “saygı” duyduğu belirtilirken, siyasi tartışmalara katılmak istememesi ve Sudan Devlet Başkanını tutuklayamayacak olması dolayısıyla Ömer el-Beşir’in ziyaretini reddedebileceği ifade edildi.

Şarkul Avsat