​ABD’den Suudi Arabistan’ın Husilerle mücadelesine övgü

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, dün Washington’da Suudi Arabistan Savunma Bakanı Yardımcısı Prens Halid bin Selman ile bir araya gelerek, ülkesinin Yemen’deki darbeci Husilerle mücadelede Riyad’ın yanında olduğunu söyledi.

Pompeo, ülkesinin Suudi Arabistan’ın Yemen’deki siyasi operasyonlarını, Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths’in çalışmalarının başarıya ulaşması için sarf edilen çabalarını desteklediğini vurguladı. Tarafların İsveç’te imzalanan anlaşmaya uygun davranması gerektiğinin altını çizen ABD Dışişleri Bakanı, İran rejiminin bölgede istikrar bozucu faaliyetleriyle mücadele edilmesinin zorunlu olduğunu dile getirdi.

Prens Halid bin Selman’ı yeni görevi nedeniyle tebrik eden Pompeo, ABD-Suudi ortaklığını daha büyük başarılara taşımak için sabırsızlandığını ifade etti. Bakanlıktan yapılan açıklamada ise ABD Dışişleri Bakanı’nın, Suudi Arabistan’ın BM Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths’in çalışmalarının başarıya ulaşması için sarf edilen çabalarını takdir ettiği belirtildi.

Pompeo ve Prens Halid bin Selman, ikili ve bölgesel ilişkiler ile ilgili meseleleri ele alırken, bölgedeki İran rejiminin istikrarsızlaştırıcı faaliyetleriyle mücadele etme konusunu da masaya yatırdı.

Mike Pompeo, geçtiğimiz Çarşamba günü Kongre’de, İran destekli Husi milisleri tarafından Yemen’den fırlatılan füzelere karşı kendisini tam savunma hakkına sahip olduğunu söyledi.

Pompeo, “El Kaide terör örgütü, Orta Doğu’da faaliyet göstermeye devam ediyor. ABD, örgütle savaşmaya ve yok etmeye çalışıyor” dedi. Yemen’in Suudi Arabistan’ın sınırında yer aldığını ve Husi milislerinin Suudi Arabistan’a yüzlerce İran yapımı füze fırlattığını ifade eden Pompeo, “Bu saldırılar Suudi Arabistan ve bölgede güvenlik tehdidine neden oldu” ifadelerini kullandı.

Mike Pompeo, İran’ı tehlike, terörizm ve istikrarsızlığı destekleyen bir devlet olarak nitelendirirken, Washington’un İran güçleri ve milislerini Suriye’den çıkarmayı amaçladığını ifade etti.

Şarkul Avsat