İran’ın Arap devletlerinin iç işlerine müdahalesine kınama

Arap Komitesi, İran’ın mezhep merkezli çatışmaları desteklemek için bazı Arap ülkelerine silah ve militan göndermesinden duyduğu endişeleri dile getirdi. Bölgede meydana gelen kaos ve istikrarsızlığın, Arap ulusal güvenliğini tehdit ettiğini bildirdi.

Mısır, Suudi Arabistan, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin yer aldığı komite dün bakanlık düzeyinde bir toplantı gerçekleştirdi. Komite tarafından yayınlanan açıklamada İran’ın Arap ülkelerinin iç işlerine müdahalesinin yanı sıra İranlı yetkililerin Arap devletlerine yönelik sürdürdüğü provokatif açıklamaları kınandı. Komite, İran’ın Arap ülkelerine silah ve militan sağlayarak mezhep çatışmalarını körüklemesi ile ilgili derin endişelerini dile getirdi. Bölgede meydana gelen karmaşa ve istikrarsızlığın Arap ulusal güvenliğini tehdit ettiğine dikkat çeken Komite, bu durumun bölgedeki krizleri barışçıl bir şekilde çözmeyi hedefleyen bölgesel ve uluslararası çabaları da engellediği kaydedildi. İran’ın bu eylemlerine son vermesi istendi.

Komisyon ayrıca İranlı yetkililerin BAE’nin işgal altındaki 3 adasına (Küçük Tunb, Büyük Tunb ve Ebu Musa) yönelik provokatif açıklamalarını ve düzenlediği ziyaretleri kınadı. İran Devrim Muhafızları Komutanı, en son 30 Ocak’ta Ebu Musa Adası’nı ziyaret etmişti.

Komisyon, İran’ın Bahreyn’in iç işlerine müdahalesini, terörizmi desteklemesini, teröristlere eğitim vermesini, istikrarsızlığa neden olmasını ve Bahreyn’de kurduğu terör gruplarını Devrim Muhafızları ile finanse etmesini kınadı.

Komite, Bahreyn’in güvenliğini ve istikrarını korumak için alınan tüm önlemlere destek verdiğini vurgulayarak Suriye’nin geleceği, egemenliği, güvenliği, istikrarı, ulusal birliği ve toprak bütünlüğü için tehlikeli sonuçlara neden olabilecek, Suriye krizine yönelik İran ve Türk müdahalesini kınadı. Komisyon Cenevre 1 bildirisine göre bu türden bir müdahalenin Suriye krizini barışçıl yollarla çözme çabalarına hizmet etmediğini ifade etti.

Komisyon, İran’ın Arap Körfezi, Kızıldeniz ve Hürmüz Boğazı’ndaki geçişlere yönelik tehditlerini de kınadığını açıkladı.

Milisler son olarak uluslararası hukuk kurallarını ihlal etmiş ve Bab’ül Mendeb Boğazı’nda bir petrol tankerini hedef almıştı.

Komite İran ile yaşanan krizleri, İran- Arap ilişkilerinin gidişatı ve İran’ın Arap ülkelerinin iç işlerine müdahalesiyle mücadele etmenin yollarını görüştü.

Komite, İran’ın Arap ülkelerinin iç işlerine müdahaleleri konusunda BAE’nin hazırladığı ve BAE’nin çaba ve faaliyetlerinin ele alındığı raporun yanı sıra İran yetkililerinin Arap devletlerine yönelik olumsuz açıklamalarının değerlendirildiği Arap Birliği Genel Sekreterliği tarafından hazırlanan raporu da inceledi.

Şarkul Avsat