Şamima’nın DEAŞ üyesi eşi: Bir kâbusun içindeyiz

İngiliz asıllı “DEAŞ’ın gelini ”Şamima Begüm’ün Hollanda asıllı örgüt üyesi eşi Yago Riedijk, üçüncü çocuklarının Suriye’nin doğusundaki mülteci kampında vefatının ardından bir kâbusun içinde olduklarını söyledi.

Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) elinde tutuklu bulunan 27 yaşındaki Riedijk, Begüm’ün ‘örnek bir eş’ olduğunu ifade ederken, üç çocuklarını da kaybetmiş olmalarından derin üzüntü duyduğunu söyledi.

Yago Riedijk, İngiliz ‘Times’ gazetesine verdiği röportajda, “Çocuklarımızı çok seviyorduk. Bu bir kâbus. Bu, kesinlikle olabilecek en kötü şeydi. Begüm, üç evladını kaybettikten sonra üzgün ve yalnız durumda” ifadelerini kullandı.

İngiltere, geçtiğimiz ay 19 yaşındaki Begüm’ü güvenlik tehlikesi nedeniyle vatandaşlıktan çıkarmıştı. Şuanda Suriye’deki bir mülteci kampında kalan Begüm’ün bu ayın başlarında dünyaya getirdiği bebeği hayatını kaybetmişti. Bu, Şamima Begüm’ün 2015 yılında Suriye’ye gittiğinden beri yaşamını yitiren üçüncü çocuğu oldu.

Bir süre gizlendikten sonra Şubat ayında tekrar ortaya çıkan Begüm, İngiltere ve Avrupa Birliği (AB) ülkeleri başkentlerinde, ‘bir teröristten olan çocuğuyla genç bir kadının savaş bölgesinde bırakılıp bırakılmaması tartışmalara neden olmuştu.

İngiltere İçişleri Bakanı Sacid Cavid, “Begüm’ün vatandaşlıktan çıkarılması, ülkede yaşayanların güvenliği ve selameti açısından bir önceliktir” demişti.

Begüm’ün ilk iki çocuğu, yetersiz beslenme nedeniyle hayatını kaybetmişti. Cerrah adını verdiği üçüncü çocuğu ise 8 Mart’a zatürre nedeniyle yaşamını yitirmişti.

DEAŞ’ın gelini Şamima, 2015 yılında Londra’nın doğusundaki evinden kaçıp Suriye’ye gittiğinde 15 yaşındaydı. Begüm, o dönemde 23 yaşında olan Yago Riedijk ile evlenmişti.

Times’ın haberine göre Riedijk, kısa süre içerisinde terör örgütünün baskıcı gerçeklerini deneyimlemeye başladıklarını söylemişti.

Şarkul Avsat