Buteflika’ya yakın bir iş adamı gözaltına alındı

Cezayir’de ordu liderleri ve Buteflika’nın iktidardan ayrılmasını talep eden gruplar arasında çatışmalar tırmanırken, 31 Mart’ta ordu genelkurmay başkanlığına bağlı güvenlik birimleri, Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika’ya yakın iş adamı Ali Haddad’ı “yasadışı kazanç sağlamak için nüfuzunu kullanma” suçlamasıyla gözaltına aldı. Cezayir gümrüklerine yakın kaynaklar, Haddad’ın Tunus sınırına 600 km yakınlarındaki Um el-Tabul bölgesinde 31 Mart’ta gözaltına alındığını açıkladı. Ordu güvenliğinden subayların, sınır noktasında Haddad’ı beklediğini, Tunus üzerinde ülkeyi terk etmesinin beklendiğini ifade etti. Kaynaklara göre Ali Haddad’ın havalimanından kaçmasından endişe duyuluyordu. Gözaltına alındığında ise spor kıyafetleri giymiş ve başına şapka takmıştı.

El-Tarif Vilayeti’nde yerel bir gazeteden bir muhabir, Haddad’ın lüks bir arabada şoförü ile beraber olduğunu ve yanında dolar, euro ve Cezayir dinarı bulundurduğunu belirtti. Aynı muhabire göre Ali Haddad, Tunus’ta bulunan bir havalimanı aracılığıyla Fransa’ya gitmeye çalışıyordu.

İş adamı Ali Haddad, yolsuzluk soruşturması kapsamında bir ordu güvenlik merkezine götürüldü. Ülkedeki en büyük müteahhitlik şirketine, iki televizyon kanalına ve iki gazeteye sahip Haddad, rekor bir sürede sıçrama yaşadı. Zira 1999 yılında iktidara gelmeden önce küçük bir müteahhitti. Birkaç yıl sonra kamu işlerinde, devlet bankalarından alınan kredilerle finanse edilmiş büyük projeler sayesinde büyük bir servet kazandı. Muhalif partisi Kültür ve Demokratik Topluluğu Başkanı Muhsin Belabas da sosyal paylaşım sitesi Facebook aracılığıyla, ünlü iş adamı Muhyiddin Tahkut’un yurt dışına seyahat ederken 31 Mart’ta Cezayir’de eşiyle birlikte gözaltına alındığını ifade etti. Buteflika’nın yandaşlarından bir olan Tahkut, üniversite öğrencileri nakil şirketine ve araç montaj fabrikasına sahip. Muhyiddin Tahkut, yıllar önce ise kasap ve manava sahipken, Cumhurbaşkanı ile bağlantılıysa bir servet elde etti.

Şarkul Avsat