​İsrail Hamas liderini gözaltına aldı

Filistin Esirler Cemiyeti Sözcüsü Emani Serahane, İsrail’in bu sabah Hamas’ın Batı Şeria’daki önde gelen liderlerinden biri olan Hasan Yusuf’u gözaltına aldığını açıkladı.

İsrail hapishanelerindeki mahkumların durumlarını takip eden Filistin Esirler Cemiyeti’ne göre İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria’nın çeşitli bölgelerinde gerçekleştirdiği operasyonda 10 Filistinliyi gözaltına aldı.

AFP’ye açıklamada bulunan Serahane, 64 yaşındaki Hasan Yusuf’un daha önce onlarca kez tutuklandığını ve İsrail hapishanelerinde toplam 20 yıl geçirdiğini söyledi. Serahane, Yusuf’un son olarak 10 aylık tutukluluğun ardından 2018 yılı sonlarında serbest bırakıldığını ifade etti.

Hamas hareketi içerisindeki ılımlı isimlerden biri olarak bilinen Yusuf, hareketin Batı Şeria’daki sözcülüğünü yaptı ve Hamas’ın temsilcisi olarak Batı Şeria’daki Filistin Yönetimi’nin toplantılarına katıldı.

İsrail’in 1992 yılında Lübnan’ın Bekaa Vadisi’nde bulunan Marc ez-Zuhur’a sürdüğü Hamas liderleri arasında yer alan Yusuf, burada tam bir yıl kaldı.

Bununla birlikte Yusuf’un Hristiyanlığa geçerek adını Joseph olarak değiştiren Musab isimli bir oğlu var. Musab, 2010 yılında ABD basınına verdiği röportajda, 1996 yılından beri İsrail istihbaratında ‘casus’ olarak çalıştığını itiraf etmişti.

Şarkul Avsat