Birleşik Arap Emirlikleri, BM’yi terörün sponsorlarıyla mücadeleye çağırdı

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nde terörizmle mücadelede sorumlu tutmak için üye devletleri Fransa’nın Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian’ın başkanlık ettiği terörizmle mücadele konusunda tartıştı.

Toplantıda daha önce, Konsey, Fransa tarafından sunulan ve BAE tarafından ortaklaşa desteklenen, 2462 sayılı Kararı onayladı ve Üye Devletlerin terör finansmanını önlemek ve bunlarla mücadele etmek için daha fazla adım atmalarını istedi.

Konseyden önce konuşan BAE’nin BM Büyükelçisi ve Daimi Temsilcisi Lana Nusseibeh, BAE’nin diğer ilgili devletlerle birlikte, Konsey’in yerine getirememesi nedeniyle bölgesel istikrarı korumak için devletin terör sponsorlarına karşı tedbirler aldığını hatırlattı.

Ayrıca organize suç ve terörizm arasındaki artan bağlantıyı ve BAE’nin, yıkıcı operasyonlarını finanse etmek için teröristlerin yağma, kaçakçılık ve kültürel eserlerin satışıyla mücadele etmek için Fransa ve UNESCO ile yaptığı işbirliğini vurguladı.

Ek olarak, Büyükelçi Nusseibeh, BM sistemini, Konsey yeni yükümlülükler getiren kararları kabul ettiğinde Üye Devletlere eğitim vermeye ve özellikle medya platformlarında aşırılıkçılığın finansmanını engellemenin yollarını araştırmaya çağırdı.

Terörizmle mücadelede çok yönlü bir stratejinin önemini vurgulayan Büyükelçi Nusseibeh, “Aşırı ideolojilerin bireylere, Yeni Zelanda’daki terörist gibi, ya da El Kaide, DAEŞ gibi gruplara yayılmasını sağlayan nefreti için çaba sarf etmesini gerektiriyor. Teröristlerin örgütlenmelerine izin veren dijital alanda çevrimdışı veya giderek çevrimiçi olan terörist ağlarını ve destek sistemlerini çökertmek için harekete geçilmesini gerektiriyor.” dedi.

Büyükelçi Nusseibeh, Körfez bölgesinde bir ticaret ve finans merkezi olarak BAE’nin terörist finansmanıyla mücadele etmek ve Mali Eylem Görev Gücü’nden en son tavsiyeleri uygulamak için yasal çerçevelerini güçlendirdiğini vurguladı. Ayrıca BAE’nin finansal istihbarat birimlerinin şüpheli işlemleri analiz etmek ve soruşturmak için donatıldığını ve özel ve kar amacı gütmeyen aktörleri içeren finansal ve hayırsever faaliyetlerin hizmetlerinin kötüye kullanılması riski nedeniyle izlendiğini belirtti.

Ayrıca, Büyükelçi Nusseibeh, BAE’nin terörle mücadele uluslararası hukuku konusundaki yükümlülüklerini yerine getirme konusundaki taahhüdünü yerine getirdiğini yineledi ve konuyla başa çıkmak için daha güçlü küresel ortaklıklar çağrısında bulundu.

WAM