Maceracı Suudi’nin dünyanın dört bir yanında yakaladığı kareler

Suudi Arabistanlı maceracı genç Abdullah El Mariri, 16 fotoğrafçı ile birlikte çıktığı dünya genelindeki fotoğraf gezisinde inanılmaz görüntüler yakaladı. Kuzey Kutbu’ndan Afrika’ya, Hindistan ormanlarından Kutup okyanuslarına kadar çıktığı bu yolcukta ülkesi adına inanılmaz güzel başarılar kazandı.

Gezisinde aldığı notlar ve çektiği fotoğraflarla ise gezi sonrası sosyal medyada bir hayli ilgi topladı. İlk olarak Svalbard’dan bahseden genç Suudi, yaklaşık 61 bin kilometrekarelik bir alanda yalnızca 2 bin 600 nüfusa sahip olan, Kuzey Kutbu ile Norveç’in tam ortasındaki bu takımadadan bahsetti.

KUTUPLARDA ZORLU YOLCULUK

Maceracı genç, “Svalbard birçok deniz kuşu için üreme alanıdır ve hayvanları kutup ayıları, ren geyiği, kutup tilkileri ve bazı deniz memelileriyle tanınır. Buzullar, bir dizi dağ ve koyla takımadaların yaklaşık yüzde 60’ını kaplar” şeklinde konuştu.

Gezi sırasında yaşadığı zorluklardan bahseden El Mariri “Deniz, gemideki bir numaralı düşmandır. Özellikle doğru fotoğrafı çekebilmek için fiziksel güce çok ihtiyaç duyuyorsunuz. Okyanusun ortasında her an bir aksilik çıkabiliyor. Ayrıca gün boyunca güneş olmadığı için de uyku saatlerini ayarlayıp topluca hareket etmekte oldukça zor oldu” dedi.

Svalbard adasında silahların kullanılmamasını içeren uluslararası bir anlaşma var. Benzersiz olarak, bu ada, vatandaşlık ülkesinden bağımsız olarak herkesin süresiz olarak yaşayabileceği ve çalışabileceği, vizesiz bir bölge.

“ÇOK SAYIDA VAHŞİ HAYVANLA KARŞILAŞTIK”

Bir diğer nokta olan Kuveyt’te ise sıcaklık sorunu yaşadık. Hem çok sıcak hem de aşırı soğuklarda fotoğrafçılık yaparken oldukça zorlandık. Körfez Bölgesi fotoğrafçıların montaj ve çıkış istasyonuydu.

Arktik Okyanusu’na giden deniz yolu üzerinde, adaya 1300 km uzaklıkta bulunan İsveç ekibi lideri, yolculuk sırasında acil bir durum haline karşın fotoğrafçıları eğitti. Ayrıca, insan vücudunu 6 saat boyunca dondurucu suda sıcak tutabilen özel giysiler de dağıtıldı. Gemi yolculuğu dokuz gün sürdü. Fotoğrafçı grubu yolculuk sırasında ayı, kutup tilkisi, mavi balina, fok, deniz aslanı ve çeşitli vahşi hayvan ve kuşlarla karşılaştı.

“İlk beş gün boyunca Kuzey Kutup Okyanusu’nda mümkün olduğunca gemiyle hareket ettik sonrasındaki dönüş yolculuğu için ise pilotların eşliğinde uçarak döndük” dedi.

“Hayatımızda ilk defa buzdan geçen bir şelale gördük. Karşılaştığımız tuhaf şeylerden biri, yaklaşık 5 kilometre uzaktayken oraya yakın olduğumuzu hissetmemizdi, çünkü kutup bölgesinin içindeyiz ve oradaki mesafeler gerçekte olduğundan daha yakın görünüyor. Dönüş sırasında buzullarda yaşayan birçok geyik, tilki ve diğer bazı vahşi hayvanlara artık çok alışmıştık ve onları özler hale geldik” ifadelerini kullandı.

DENİZ ASLANI

“Deniz aslanının ağırlığı bir ton civarındadır dolayısıyla kutup ayısı için kolay bir yiyecek değildir. Fotoğrafçılarla birlikte Deniz Aslanı’nın bulunduğu alana ulaşmak için küçük teknelerle hareket ettik. Açıkçası ani hareketlerinden dolayı ona yaklaşmaktan korktuk. Sürekli tetikteydik fakat inanılmaz bir deneyimdi” dedi.

“Dört gün süren yelken süresinden sonra mavi kar-dağ manzarası okyanusta açıkça görülüyordu. İlk defa, fotoğrafçılar dağınık gruplar halinde mavi kar ve aynı zamanda bir buz dağını gördü. Mavi buz, bölgedeki en değerli anlardan birini yaşattı” diye konuştu.

GÜN DOĞUMU VE GÜN BATIMI

“Kutup bölgesinde gün doğumları ve batımları bildiğimiz manzaralardan çok daha farklıdır. Güneşten gelen kızıllık alacakaranlık denize doğru süzülürken fotoğrafçılar pür dikkat çalışmaya başlarlar. Beyaz ve mavi buz dağlarının üzerinde güneş ışığı farklı tonlarda kırılır. Gün doğumu ile gün batımı arasında maksimum 2-3 saat bulunuyordu” dedi.

Al Arabiya