Rabıta Genel Sekreteri, Grozni’de hutbe verdi

Dünya İslam Birliği (Rabıta) Genel Sekreteri Dr. Muhammed el-İsa geçen hafta, Grozni’deki Büyük Camii’de, Çeçenistan Cumhurbaşkanı Ramazan Kadirov ve İslam dünyasının önde gelen müftü ve âlimlerinin huzurunda Cuma hutbesi verdi.

Dr. İsa hutbesinde Kuran-ı Kerim’in “Biz seni ancak âlemlere rahmet olarak gönderdik’ Ayet-i Kerime’sine ve “Ben güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim” hadis-i şerifine işarette bulunarak Allahu Teâlâ’nın Hz. Peygamber’i tüm şeriat kuralları ve en doğru yol üzerine gönderdiğini ifade etti. Dr. İsa, diğerlerine karşı olumlu, açık ve kolaylık üzerine olmanın İslami kavramların başında geldiğini vurguladı. Tertemiz olan şeriatın anlaşmazlık ve sıkıntı için değil rahmet ve genişlik ile geldiğinin altını çizdi.

Hz. Peygamber’in hadis-i şeriflerinden alıntılar yapan Dr. İsa, nefret ve iğrenme ideolojileriyle mücadele etmeye çağrıda bulundu. Davranışlarında bilgece davranan Müslümanın ancak hayra yöneleceğinin altını çizdi. Gerçek Müslümanın ayrılığa değil kalpleri ısıtmak için alıştığını söyleyen Dr. İsa, Hz. Peygamber’in “Kolaylaştırın, zorlaştırmayın; müjdeleyin, nefret ettirmeyin” hadis-i şerifini hatırlattı, ayrılık ve çatışmalardan sakınılması gerektiğini vurguladı. Her yöndeki aşırılıklar arasında denge kurulması gerektiğine dikkat çekti.

Dr. İsa, hutbenin sonunda herkesi hakikatin ve doğrunun peşinde olmaya çağırdı. Bilgeliğin rehber edinilmesini istedi.

Şarkul Avsat